Ontslag nemen
Vorige

1 van 101

Volgende
Volgend artikel:

Hoe snel verander jij van job?

Een vertrekpremie: wat is dat eigenlijk?

Vertrekpremie
Steeds meer bedrijven komen op de proppen met een vertrekpremie. Het geldt als een soort compensatie voor een werknemer bij ontslag of vertrek. Onlangs introduceerde het Belgische accountantskantoor Vandelanotte zo’n premie om nieuwe werknemers aan te trekken. Maar wat houdt zo’n vertrekpremie precies in? En heeft iedereen daar altijd recht op? We zochten het voor je uit.

De vertrekpremie is per definitie een geldbonus voor medewerkers bij een reorganisatie of herstructurering. Het bedrag van zo’n ontslagvergoeding of gouden handdruk wordt vooraf door de werkgever vastgelegd.

Extra: Heb je recht op werkloosheidsuitkering als je zelf ontslag neemt?

Een soort tevredenheidsgarantie

Tegenwoordig gebruiken meer en meer bedrijven ook een vertrekpremie om nieuwe werkkrachten aan te trekken. Als een soort tevredenheidsgarantie, om aan te tonen dat ze een bedrijf zijn waar niemand weg wil. Voel je je na enkele weken of maanden toch niet op je plek in een onderneming? Door de vertrekpremie blijf je niet met lege handen achter.

Lees ook: Zelf je ontslag indienen (E-gids)

Waarom wordt het ingevoerd?

De premie werd in het verleden nagenoeg uitsluitend uitgekeerd bij een collectief ontslag. Door de krapte op de arbeidsmarkt halen bedrijven vandaag alles uit de kast om nieuwe werknemers aan te werven. Daarnaast is het in deze tijden net zo belangrijk om huidige werknemers te behouden. Daarvoor gooien bedrijven heel wat troeven in de strijd zoals extra vakantiedagen, flexibele werkuren en nu dus ook een vertrekpremie.

Bij accountancy- en auditkantoor Vandelanotte krijg je bij een vrijwillig vertrek na één maand een premie van 2500 euro, na twee maanden 5000 euro en na drie maanden zelfs 7500 euro. Blijf je toch aan boord? Dan gaat het bedrag naar het team. Bijvoorbeeld voor een leuke activiteit of uitstap.

Ontdek: Waarom nemen werknemers echt ontslag?

De voordelen van de premie

Voor mensen die een carrièreswitch maken, geeft zo’n vertrekpremie zekerheid. Wanneer de job dan toch tegenvalt blijf je immers niet met lege handen achter. Dankzij de vertrekpremie heb je wat financiële ademruimte om een andere job te zoeken.

CHECK: 5 signalen dat het hoog tijd is voor een carrièreswitch

(es/em) - Bronnen: VRT / HR Magazine

18 mei 2022
Anderen bekeken ook