Bazen
Vorige

1 van 465

Volgende

Waarom nemen werknemers echt ontslag?

Werknemers nemen ontslag
De meeste bedrijven hebben het fout als het gaat om werknemers in dienst nemen en vooral: ze in dienst houden. Amerikaans onderzoek plaatst één reden bovenaan waarom heel wat werknemers de deur van hun werkgever achter zich dichttrekken.

De Verenigde Staten zijn al een tijd in de ban van de zogenaamde ‘grote ontslaggolf’. Typ in Google 'great resignation' en je krijgt miljoenen zoekresultaten. De strijd om jobs in te vullen en goede werknemers te behouden, wordt er een steeds grotere uitdaging.

Een voorbeeld dat in dit kader wel eens opduikt, zijn de meer dan honderd vuilnisophalers in New York die vorig jaar zo’n 300.000 dollar (265.000 euro) verdienden. Dit als gevolg van een tekort aan deze noodzakelijke beroepsgroep, samen met de vele overuren die ze moesten kloppen.

Lees ook: Zelf je ontslag indienen (E-gids)

Het is de manager

Als werkgever mensen aan je binden, is meer dan alleen loon bieden. Het zakenblad Inc maakt in dit kader melding van een onderzoek van Predictive Index bij tweeduizend respondenten. Daaruit blijkt dat bijna de helft van de Amerikaanse werknemers het voorbije jaar overwoog om van job te veranderen en – al even opvallend – dat maar liefst 63 % van de werknemers met een (naar eigen zeggen) slechte manager erover nadenkt om het komende jaar te vertrekken.

De relatie met de baas is een belangrijke reden voor ontslag. Uit eerder onderzoek van e-learning marktplaats Udemy uit 2018 bleek dat bijna de helft van de ondervraagde werknemers ontslag had genomen vanwege een slechte manager, terwijl haast twee derde meende dat hun manager niet de juiste managementtraining had gehad.

Helemaal nieuw is die conclusie niet. Naar aanleiding van de bekende State of the American Workplace-studie van Gallup, stelde CEO Jim Clifton al dat de grootste beslissing voor je job en carrière die voor je manager is.

“Als je de verkeerde persoon manager maakt, zal niets die slechte beslissing rechtzetten. Ook geen loon of andere voordelen – niets”, klinkt het. Het is de conclusie die Clifton trok uit tientallen jaren van onderzoek en interviews met tientallen miljoenen werknemers. En een bevestiging van een oude leuze op werkgebied: people join companies but leave managers.

Een betere band met je baas: 5 tips

(William Visterin)

12 januari 2022

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook