Jobhoppen
Vorige

1 van 43

Volgende

Een nieuwe job. Een goed idee?

2 november 2010
‘Als ik nu eens een nieuwe job zoek, dan is de kans toch groot dat ik meer zal verdienen?’ U bent niet de enige die zich die bedenking maakt. En niet geheel ten onrechte. Een gelijkaardige functie bij een ander bedrijf, levert u een gemiddelde loonstijging op van 5 tot 10 procent. Wie intern promoveert, en er dus ook de extra verantwoordelijkheden moet bij nemen, kan ‘slechts’ op 4 à 6 procent opslag rekenen.
Een nieuwe job. Een goed idee?
Wie de voorbije negen jaar niet van werkgever veranderde, verdient nu gemiddeld 40 procent meer

Waarom dan niet veranderen?

De conclusie ligt voor de hand. Een ietwat handige werknemer, jobhopt zich binnen de kortste keren rijk. Dat dit in de realiteit geen common practice is, bewijst het tegendeel. Want wat blijkt? Professionele jobhoppers prijzen zich na tien jaar heen-en-weergespring gewoonweg uit de markt. Hun aangedikte loonbrief is niet meer in verhouding met de extra ervaring die ze in dezelfde periode hebben opgebouwd. Op de keper beschouwd, zijn ze immers in dezelfde functie blijven ‘steken’.

Beter blijven waar je bent?

Toch nog maar even de vertrouwde stoel warm houden dan? Daar valt wat voor te zeggen. Wie in België jarenlang bij dezelfde werkgever blijft, krijgt daar financieel meestal heel wat voor terug. Niet alleen dankzij het indexmechanisme, dat de voorbije negen jaar voor 20 procent meer basisloon zorgde, maar ook dankzij het gebruik van loonschalen en de Belgische wetgeving. Die zegt dat ons salaris, een occasionele negatieve indexering niet meegerekend, niet kan dalen. Lijkt logisch? Wel, er zijn landen waar na een slechte evaluatie kan beslist worden om minder loon te betalen.

Niet zo in België dus. Bij ons konden werknemers die de voorbije negen jaar trouw waren aan hun werkgever niet alleen rekenen op een vijfde meer loon dankzij de index, werkgevers deden er gemiddeld nog eens evenveel ‘opslag’ bovenop. In totaal steeg ons loon zo 40 procent. De kanttekening die daar bij hoort, is dat de indexatie diende als tegengewicht voor de inflatie. We verdienen dus meer, maar het leven kost ook meer.

Voordelen van een nieuwe job

Wie nu denkt dat enkel gekken nog van job veranderen na dit gelezen te hebben, denkt fout. Een nieuwe job heeft wel degelijk voordelen. Je verhoogt er niet alleen de aantrekkelijkheid van je cv mee, een nieuwe ‘uitdaging’ verbreedt ook je achtergrond en ervaring. Stuk voor stuk troeven waar je weer munt uit kan slaan bij een volgende loononderhandeling.

En wat is nu het beste: jezelf veertig jaar vast kluisteren aan dezelfde werkgever, of elke drie jaar van job veranderen om je ervaring te verzilveren? Goede vraag. Het antwoord? Dat ligt ergens middenin.

(wv) - Gebaseerd op ‘Uw verdiende loon’ van Ivan De Witte en Brecht Decroos, uitgeverij Borgerhoff&Lamberigts, 19,95 euro, 240 pagina’s.  

Aanbevolen jobs
Anderen bekeken ook