Levert harder werken meer loon op?
'Mijn luie collega krijgt een salarisstijging en ik niet, dat is toch niet logisch!' Waarschijnlijk heb je nog gelijk ook.
De conclusie ligt voor de hand. Een ietwat handige werknemer, jobhopt zich binnen de kortste keren rijk. Dat dit in de realiteit geen common practice is, bewijst het tegendeel. Want wat blijkt? Professionele jobhoppers prijzen zich na tien jaar heen-en-weergespring gewoonweg uit de markt. Hun aangedikte loonbrief is niet meer in verhouding met de extra ervaring die ze in dezelfde periode hebben opgebouwd. Op de keper beschouwd, zijn ze immers in dezelfde functie blijven ‘steken’.
Toch nog maar even de vertrouwde stoel warm houden dan? Daar valt wat voor te zeggen. Wie in België jarenlang bij dezelfde werkgever blijft, krijgt daar financieel meestal heel wat voor terug. Niet alleen dankzij het indexmechanisme, dat de voorbije negen jaar voor 20 procent meer basisloon zorgde, maar ook dankzij het gebruik van loonschalen en de Belgische wetgeving. Die zegt dat ons salaris, een occasionele negatieve indexering niet meegerekend, niet kan dalen. Lijkt logisch? Wel, er zijn landen waar na een slechte evaluatie kan beslist worden om minder loon te betalen.
Niet zo in België dus. Bij ons konden werknemers die de voorbije negen jaar trouw waren aan hun werkgever niet alleen rekenen op een vijfde meer loon dankzij de index, werkgevers deden er gemiddeld nog eens evenveel ‘opslag’ bovenop. In totaal steeg ons loon zo 40 procent. De kanttekening die daar bij hoort, is dat de indexatie diende als tegengewicht voor de inflatie. We verdienen dus meer, maar het leven kost ook meer.
Wie nu denkt dat enkel gekken nog van job veranderen na dit gelezen te hebben, denkt fout. Een nieuwe job heeft wel degelijk voordelen. Je verhoogt er niet alleen de aantrekkelijkheid van je cv mee, een nieuwe ‘uitdaging’ verbreedt ook je achtergrond en ervaring. Stuk voor stuk troeven waar je weer munt uit kan slaan bij een volgende loononderhandeling.
En wat is nu het beste: jezelf veertig jaar vast kluisteren aan dezelfde werkgever, of elke drie jaar van job veranderen om je ervaring te verzilveren? Goede vraag. Het antwoord? Dat ligt ergens middenin.
(wv) - Gebaseerd op ‘Uw verdiende loon’ van Ivan De Witte en Brecht Decroos, uitgeverij Borgerhoff&Lamberigts, 19,95 euro, 240 pagina’s.  
'Mijn luie collega krijgt een salarisstijging en ik niet, dat is toch niet logisch!' Waarschijnlijk heb je nog gelijk ook.
'Jobhopper' lijkt wel het nieuwe scheldwoord op de werkvloer. Vele werknemers zijn werknomade tegen wil en dank. "Jobhoppen blijkt vaak geen bewuste keuze te zijn", vertelt onderzoekster Elke Valgaeren van de Universiteit Hasselt.
Hoe ziet het takenpakket van een financieel analist eruit en wat in deze job te verwachten op vlak van het salaris?
Dora, de rekruteringsrobot van Happy Recruiter, heeft er haar eerste professionele jaar opzitten. De robot was intussen al goed voor 350.000 interviews.
Naiji en Sameh uit Leuven zijn afkomstig uit Palestina. De ene werkt bij vzw DiversLeuven, de andere wil zo snel mogelijk aan de slag.
Ben je afgestudeerd in de vorige eeuw, dan heb je intussen al wat professionele kilometers op de teller staan. De kans bestaat dat je maar wat gaat aanmodderen op het werk en zo op lange termijn je carrière schaadt.
Videocalls zijn een handig alternatief voor face-to-face vergaderingen. Daarom is het belangrijk om er zo professioneel mogelijk uit te zien.
Naam, adres, geboortedatum/plaats, rijbewijs en burgerlijke staat plaatsen we van oudsher bovenaan op onze cv. Compleet zinloos!
Covid-19 zorgt voor een snelle digitalisering van het bedrijfsleven, en daar horen ook de zes virtuele jobbeurzen bij die Jobat dit najaar organiseert.