Fietsen heeft de wind in de zeilen
De fiets rukt op in het loonpakket van veel medewerkers. En dan zijn er ook nog fietsvergoedingen. Die zijn intussen zelfs verplicht.
Met een cafetariaplan of flexibele verloning krijgen werknemers de mogelijkheid om een deel van hun klassieke verloning naar keuze om te zetten in een ander voordeel. Denk aan een fietsleasing, een groene bedrijfswagen of een parkeerplek op een stationsparking. Slimme keuzes! Maar welke opties zijn er nog allemaal voor een duurzamer woon-werkverkeer?
Uit onderzoek van FOD Mobiliteit uit 2022 en 2023 blijkt dat 57% van de bevraagden de fiets gebruikt om naar het werk te gaan. Vlaanderen is daarbij koploper met maar liefst 75%. Hoewel de gemiddelde woon-werkafstand in België zo’n 21,2 km bedraagt, geven ook niet-fietsers aan dat ze in de toekomst graag hun (elektrische) stalen ros van stal halen om de afstand af te leggen.
Hoe dat komt? De aantrekkelijke kilometervergoeding die dagelijkse fietsers ontvangen van hun werkgever. De fiscaal vrijgestelde fietsvergoeding ligt anno 2024 op 0,35 euro per kilometer met een plafond van 3.500 euro. En als de voordelen nog niet als een paal boven water stonden: je staat niet in de file, stoot een stuk minder CO2 uit én krijgt er heel wat fysieke voordelen voor terug.
CHECK: Hoeveel bedraagt de fietsvergoeding?
Ook 10% van de ondervraagden uit de BeMob-enquête van FOD Mobiliteit gebruikt de fiets om zich naar het station te begeven, om daar de reis verder te zetten. En 7% neemt z’n fiets mee aan boord om na het afstappen verder te fietsen naar kantoor. Best goede cijfers zou je denken, maar helaas staat het openbaar vervoer niet overal in België op punt.
Natuurlijk is het wel een stuk duurzamer dan de auto: één volle bus of tram zorgt voor tientallen auto's minder op de weg. Je kan ook nog wat lezen, muziek luisteren of rustig wakker worden voor de drukte van de dag op gang komt. Pluspunten die achter je eigen stuur ondenkbaar zijn. En ook voor de betaling van je abonnement komt je werkgever volledig tussen. Toch het overwegen waard?
Lees ook: Hoeveel komt jouw werkgever tussen in je woon-werkverkeer?
Gezellig samen met je collega(‘s) carpoolen of een deelauto gebruiken is ook een duurzamere optie. Om met een deelauto te kunnen rijden, kan je als privépersoon lid worden van een autodeelorganisatie en voor de werkritten een onkostennota indienen bij je werkgever. En voor wie zijn of haar carpoolritten officieel via het werk regelt, levert dat ook enkele fiscale voordelen op.
Deelauto’s en -fietsen van het bedrijf zelf zijn ook een handige optie. Zo kan je met het openbaar vervoer of je fiets naar je kantoor en leen je – bij een afspraak buitenshuis – een wagen of fiets van het werk.
Carpoolen: alle voordelen op een rij
Een verplaatsing simpelweg niet maken is vanzelfsprekend de meest duurzame vorm van woon-werkverkeer. Dat er in steeds meer bedrijven een structureel hybride werkbeleid bestaat, zorgt dan ook voor een verlaging van de werkgerelateerde CO2-uitstoot.
Omdat meer mensen van thuis uit werken, kiezen werkgevers steeds vaker voor een kleiner kantoor en/of flexplekken. Kleinere, flexibele werkplekken hebben een hogere bezettingsgraad en daardoor een lagere uitstoot per werknemer. De verplaatsing wekelijks reduceren tot twee à drie keer in plaats van de volle vijf, heeft dus wel degelijk een impact.
Er bestaan tal van duurzamere mobiliteitsoplossingen, maar je moet er wel actief mee bezig zijn om uit te dokteren welke voor jou én je werkgever de meest voordelige zijn. De elektrische fiets is een blijvertje, maar ook deelwagens zijn in opmars. Trek je hr-verantwoordelijke eens aan de mouw voor meer informatie. Succes! Onze planeet is je dankbaar.
Ontdek: De voor- en nadelen van hybride werken
(ZINNIG) - Bron: Peoplesphere / New.pressmailings / Fietsersbond
13 mei 2024De fiets rukt op in het loonpakket van veel medewerkers. En dan zijn er ook nog fietsvergoedingen. Die zijn intussen zelfs verplicht.
Door de hoge brandstofprijzen zoeken veel pendelaars een alternatieve of goedkopere manier om op het werk te geraken. Dit zijn de voordelen van carpooling.
In steeds meer bedrijven heb je als medewerker de kans om in te stappen in een cafetariaplan. Wat zijn de voordelen van zo'n plan?
Steeds meer werknemers ruilen hun recht op een bedrijfswagen in voor een duurzaam mobiliteitsbudget. Hoe werkt het en waarvoor kun je het gebruiken?
Zou jij blij zijn met een bedrijfswagen in plaats van een loonsverhoging bij je welverdiende promotie?
Het aandeel bedrijfswagens stagneert voor het eerst in jaren. Dat blijkt uit een analyse van SD Worx bij 1,2 miljoen werknemers in de privésector.
Met de fluctuerende brandstofprijzen in het achterhoofd, is je woon-werkverkeer al fietsend afleggen geen slecht plan. We fietsen samen door alle cijfers en mogelijkheden.
Of je nu fietst, rijdt of het openbaar vervoer neemt, je werkgever komt bijna altijd voor een deel tussen in je pendelkosten. Welke voorwaarden zijn er?
Goed nieuws voor de fietsers onder ons: sinds 1 mei 2023 heeft elke werknemer die naar het werk fietst recht op een belastingvrije fietsvergoeding!