Vorige

1 van 514

Volgende
Volgend artikel:

“Van zodra je afstudeert, ben je volwaardig politie-inspecteur”

Drukkerijgroep Graphius: de geur van versgedrukte jobs

23 oktober 2016
De Gentse drukkerijgroep Graphius blijft moderniseren en uitbreiden. Graphius bewijst dat kwaliteit in boeken, catalogi en magazines wél nog kan concurreren met lagere buitenlandse personeelskosten. En al blijft Graphius in hoog tempo drukkerijen overnemen, tot afvloeiingen leidt het niet, wel tot meer nieuwe jobs. Een bewuste politiek.
“Kan een medewerker fysiek niet mee, dan zoeken we een andere plek.” (Kris Vernimmen, meestergast)

“Online vormt géén bedreiging voor drukkerijen”, zegt online sales & marketing coördinator Thomas Dewitte beslist. “Er is een tegenbeweging aan de gang. Direct mailings worden bij voorkeur gedrukt in plaats van gemaild. Echte boeken blijven ook populair.” Het bedrijf startte als Geers Offset in 1928 en is drie generaties verder nog altijd in handen van dezelfde familie. “De schaalvergroting sinds 2009 is ons sterkste wapen”, zegt Thomas Dewitte. “We zijn nu een allround industriële drukkerij met 300 medewerkers. Tien drukkerijen hebben we overgenomen, deze maand nog Stevens Print en Drukkerij Guido Maes uit Merelbeke – met als specialiteit luxedrukwerk met een grote toegevoegde waarde. Onze combinatie drukkerij-boekbinderij is een van de grootste in Europa.”

Kennis en specialisaties bundelen en aanvullen met hyperperformante machines, het lijkt in deze tijden een recept voor jobverlies. “Toch niet”, benadrukt Dewitte. “Dankzij een sterke organisatie kunnen we concurreren met lageloonlanden. Bovendien willen we bewust de werkgelegenheid in België behouden en niet verkassen naar Oost-Europa. Daar laten we zelfs potentiële overnames van afhangen. Milieuvriendelijk drukken is ook belangrijk voor dit bedrijf. We gebruiken bijna alleen papier dat duurzaam geproduceerd wordt.” Maatschappelijk verantwoord ondernemen is een pijler. “Klopt, welzijn voor collega’s, klanten, leveranciers en buurtbewoners is belangrijk. Mensen met een arbeidsbeperking of uit een kansengroep bieden we een plek. Aan de productielijnen hebben we al mensen met een zintuiglijke arbeidsbeperking in dienst.”

Geboortekaartjes

Op termijn blijven er drie Graphius-sites bestaan, in Gent en de Brusselse Rand. Momenteel zijn er een vijftiental vacatures voor arbeiders en bedienden. “Veel operatoren, maar ook voor bachelors in een grafische richting die orderbegeleider of calculator willen worden, ICT’ers, planners, snijders en vouwers. Via GRAFOC, het Sector- en Vormingsfonds voor de arbeiders uit de Printmedia-industrie, komen er kandidaten binnen, via VDAB ook laaggeschoolde. Na een traject bij ons komen ze vaak in aanmerking voor een vast contract.”

Hoofd orderbegeleiding Koen Eggermont vertelt ons graag over zijn job. “Als orderbegeleider ben je een uniek aanspreekpunt voor je klanten. Dat kunnen kunstenaars zijn, uitgevers, bedrijven of een particulier die geboortekaartjes bestelt, noem maar op. Op onze Gentse site heb ik twaalf collega-orderbegeleiders, ieder met een eigen specialisatie. Ikzelf ben drukker van opleiding. Voor deze job heb ik alles op de werkvloer geleerd. Via calculatie ben ik meegegroeid met het bedrijf tot een verantwoordelijke functie. Dat kan hier nog altijd. Fijn is dat ik mijn klanten op mijn eigen manier mag beheren. Ook al zijn we groot, de aanpak blijft persoonlijk. Stress komt er wel eens bij kijken, maar het blijft dankbaar werk.”

Goed Nederlands

Wie ook groeide in zijn job, is meestergast Kris Vernimmen. “Ik overzie de afwerking: vouwen en binden. We voeden de machines, zeg maar. Elke machine wordt bediend door een operator en twee helpers. Ik ben zelf als vouwer meegekomen met één van de drukkerijen die opgingen in de groep.” Ook Kris groeide door en kreeg meer verantwoordelijkheid. “Het dagelijkse personeelsbeleid stuur ik mee aan”, zegt hij. “Ieders kunnen en vermogen is de basis. Kan een medewerker fysiek niet mee, dan zoeken we een andere plek. Taal is ook niet zo’n probleem: we hebben verschillende nationaliteiten als helper in de drukkerij. De operatoren moeten wel goed Nederlands kennen. En we zijn bezig met kwaliteitsdrukwerk, dus de boodschap is samenwerken, precisie en problemen voorblijven.” Waarom je de stap zou zetten naar Graphius? “Stabiliteit in je job binnen een groeibedrijf”, zegt Kris zonder aarzelen. “En de werksfeer.”

(wdh) – Meer info: www.graphius.com 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Artikels zoeken

Aanbevolen jobs

Wil jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Of zoek in 13517 andere jobs