Gelukkig op het werk
Vorige

1 van 1033

Volgende
Volgend artikel:

Hoe 4 generaties met goesting laten samenwerken?

Dé 5 redenen waarom we zo ongelukkig zijn op ons werk

Vrouw ongelukkig op het werk
Weinig Belgen zijn écht blij met hun werk. Overuren, stress, discussies met collega’s. Allemaal factoren die de werksfeer beïnvloeden. Volgens een onderzoek aan de UGent is slechts 18% gelukkig met zijn huidige situatie. Waarom worden we eigenlijk ongelukkig op ons werk? En – nog belangrijker – wat kan je eraan doen?

1. Geen controle zorgt voor onrust

Zelf bepalen waar, wanneer of hoe je je werk doet, geeft voldoening. Je ervaart meer vrijheid en rust. Het is alsof je meer tijd hebt dan anders, omdat je je agenda zelf bepaalt. In de late avond nog e-mails beantwoorden? Je baas zal er gelukkig van worden, jijzelf put je wellicht emotioneel uit.

Ontspan na je werkuren en maak tijd voor plezierige dingen. Op die manier onderhoud je een gezonde work-life balance en krijg je je energie terug.

Werk-privé: ben jij een ‘segmentator’ of een ‘integrator’?

2. De kilometers naar je werk

Dicht bij je werk wonen blijkt ook belangrijk. Of je nu met de auto, trein of fiets naar het werk gaat, verkeer kan stresserend zijn. Vertragingen en files zijn factoren die je geluk op het werk mee bepalen. Laat dingen waar je geen controle over hebt los. Het is niet jouw schuld dat de trein te laat is. Of dat iedereen op hetzelfde moment naar zijn werk vertrekt.

3. Je ondergewaardeerd voelen

Vraagt een collega om iets over te nemen? Legt je werkgever je een extra deadline op? Wellicht doe je het allemaal, maar krijg je ook de waardering waarop je had gehoopt? Misschien twijfel je aan jezelf en voel je je niet goed genoeg. Praat erover met je leidinggevende en spreek je collega aan. Maak duidelijk dat je die erkenning nodig hebt om je werk goed te doen.

Lees ook: Steeds meer mensen ongelukkig op hun werk

4. De druk van sociale media

Iedereen is constant bereikbaar. De digitale cultuur van tegenwoordig is een vergiftigd geschenk. Iets vragen aan iemand? Binnen de minuut heb je antwoord. Je baas legt een zekere druk op je schouders als hij dat ook van jou verwacht.

Het is niet omdat je een smartphone hebt, dat dat je prioriteit moet zijn. Probeer schermvrije tijd in te plannen. Gun je hoofd wat rust en kick af van de overdosis meldingen.

Extra: Staat het recht om offline te zijn flexibel werken in de weg?

5. Geld maakt niet gelukkig

Loon is een belangrijke factor bij het maken van een jobkeuze. Logisch, want daarvoor werken we uiteindelijk. Om ’s avonds iets op tafel te toveren. Om eens op vakantie te gaan. Om een nieuwe winterjas te kopen. Toch blijkt dat veel mensen hun keuze achteraf betreuren. Geld gaat niet boven gezondheid. Ambitieus zijn mag, maar draag zorg voor jezelf.

Werkgeluk: wat kan je er zelf voor doen?

(sv/em)

17 oktober 2022
Anderen bekeken ook
Meest gelezen
  1. 1 Bereken je vakantiegeld
  2. 6 De 10 officiële feestdagen van 2024
  3. 2 Hoe stel ik mijn cv op? 4 voorbeeld cv's om te gebruiken
  4. 7 7 signalen dat je collega verliefd op je is
  5. 3 Verdien jij genoeg? Bereken het met ons Jobat Salariskompas
  6. 8 Hoeveel pensioen zal ik krijgen?
  7. 4 Al jouw vragen over flexi-jobs beantwoord
  8. 9 De 6 beste alternatieven voor een kop koffie
  9. 5 Bereken hoeveel werkloosheidsuitkering jij krijgt
  10. 10 Studentenjob FAQ: alles wat je moet weten