Werkplek
Vorige

1 van 627

Volgende
Volgend artikel:

Hoe lang per dag werk jij achter een scherm?

Dé 3 voordelen van diversiteit op de werkvloer

Divers team
Wie goed om zich heen kijkt, kan er niet omheen: de samenleving is diverser dan ooit. Ook op het werk merk je steeds vaker een weerspiegeling van die multiculturele en inclusieve melting pot. Een goede zaak want diversiteit op de werkvloer heeft heel wat voordelen.

Inclusieve smeltkroes

De Chinese filosoof Confucius kon het niet beter verwoorden: “Alle mensen zijn hetzelfde. Het zijn alleen maar hun gebruiken die verschillen”. Laat nu net die verschillen een meerwaarde zijn op de werkvloer.

Want of het nu gaat over een verschillende afkomst, gender, seksuele geaardheid, leeftijd, opleidingsniveau, eventuele lichamelijke beperkingen of neurologische verschillen (bv. dyslexie of autisme): de vele verschillen zorgen er net voor dat je als team sterker voor de dag komt.

Lees ook: Wat is het verschil tussen diversiteit en inclusie?

1. Diversiteit loont

Een goede mix is goed voor je carrière. Klinkt ongeloofwaardig? Toch niet: uit een onderzoek van consultancybureau McKinsey blijkt namelijk dat bedrijven met meer genderdiversiteit (lees “meer vrouwen”) aan de top tot 25% meer kans hebben op bovengemiddelde winst.

Bedrijven die inzetten op culturele diversiteit doen het vaak nog beter: zij hebben 35% meer kans op bovengemiddelde winst. Goed nieuws dus voor de baas… maar ook voor de werknemer. Dankzij een divers personeelsbestand heb je bijgevolg meer kans op een stabiele werkomgeving en eventuele bonussen of promotiekansen.

Ontdek: 8 tips voor meer vrouwen aan de top

2. Diversiteit maakt creatief en productief

Hoe diverser je collega’s, hoe diverser de inzichten en invalshoeken. Frisse ideëen kunnen leiden tot creatieve oplossingen en succesvolle projecten.

Zo hebben oudere werknemers heel wat nuttige ervaring, kunnen bv. werknemers met autisme hun analytische talenten helemaal ontplooien ten dienste van het bedrijf, hebben vrouwelijke collega’s een andere manier van aanpakken en is de talenkennis van werknemers met een vreemde afkomst onmiskenbaar een dankbare troef (zeker wanneer je bedrijf internationaal actief is).

Hoe creatief ben jij? Doe de test!

3. Diversiteit verrijkt je als mens en werknemer

Op een werkplek waar iedereen dezelfde inzichten en gedachten heeft, leer je niet zo veel bij. Een divers team daarentegen zorgt ervoor dat je je volop kunt ontwikkelen, niet alleen op gebied van werk maar ook op gebied van kennis, gedrag en omgangsvormen.

Bovendien zorgt een mix van mensen met verschillende kenmerken ervoor dat niemand zich een buitenbeentje hoeft te voelen. Kortom: niet alleen goed voor de persoonlijke en professionele ontwikkeling maar ook voor de sfeer.

Hoe divers is jouw werkomgeving?

Onderzoek: is iedereen welkom op het werk?

(fd)

7 december 2022

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook