Bedrijfswagen
Vorige

1 van 109

Volgende

De 10 populairste extralegale voordelen

extralegaal voordelen
Extralegale voordelen zitten in de lift. De gemiddelde werknemer kan intussen al rekenen op zes extralegale voordelen. Deze zijn het meest ingeburgerd, al stijgen ze niet allemaal even fors.

We halen de top tien uit het grote Jobat salaris rapport 2020 waarin iets meer dan 57.000 bedienden, arbeiders, ambtenaren en kaderleden inzicht gaven in hun loon en extralegale voordelen.

1. Eindejaarspremie

Bijna drie kwart (74 procent) van de werkende Belgen kan rekenen op een of andere eindejaarspremie. Dat percentage ligt de laatste twee jaar gelijk. Velen rekenen zo’n premie overigens ‘top of mind’ niet bij extralegale voordelen.

2. Maaltijdcheques

De maaltijdcheque is in ons land de moeder aller extralegale voordelen. Breed geïnterpreteerd, ook maaltijdvergoedingen vallen hieronder. 71 procent van de werkende Belgen verkrijgt dit extralegaal voordeel. Dat cijfer ligt zelfs nog iets hoger dan vorig jaar.

3. Hospitalisatieverzekering

Bijna twee op drie werknemers (64 procent) valt in ons land terug op een hospitalisatieverzekering van de zaak. Dit voordeel is typisch voor grotere bedrijven of organisaties. En ook voor sectoren als bank, verzekeringen, telecom en ICT.

4. Dertiende maand

Een dertiende maand is ook zo’n premie of voordeel dat door velen niet als extralegaal wordt ingeschat. 63 procent kan er op rekenen, en dan vooral de afgestudeerden met een bachelor- of masterdiploma.

5. Groepsverzekering

Een groepsverzekering via uw werkgever is een manier om (onder andere) een extra pensioen op te bouwen. Iets meer dan de helft van de werknemers (53 procent) krijgt dit aangeboden, een percentage dat bij grotere bedrijven en bij masterdiploma’s een stuk hoger ligt.

6. Terugbetaling woon-werkverkeer

Terugbetaling woon-werkverkeer is een klassieker en een extralegaal voordeel dat groeit. 48 procent kan er op terugvallen, en dit bij veel verschillende functies van werknemers. Opvallend is dat in verhouding meer vrouwen dit verkrijgen dan mannen.

7. Laptop & gsm

Vandaag krijgt 46 procent van de werknemers een laptop en gsm van de zaak. De laptop zit flink in de lift, met een toename in gebruikers met een kleine 6 procent op twee jaar tijd. Bijna zeven op tien van de gediplomeerde masters werken op een laptop van hun werkgever.

8. Bedrijfswagen met tankkaart

41 procent van de werkende Belgen kan beschikken over een bedrijfswagen. Bediendes en mannen maken er meer aanspraak op, en met name directieleden, consultants en IT’ers.

9. Onkostenvergoeding

De onkostenvergoeding is een klassieker die ingeschakeld wordt om bepaalde kosten, eigen aan het werk, (forfaitair) te vergoeden. 34 procent van de werkende Belgen ziet deze op de bankrekening verschijnen.

10. Mogelijkheid tot thuiswerken

Dat is de grote stijger in deze lijst. Ook al gaat het in veel gevallen om een toezegging en niet zozeer om een (financieel) voordeel. 33 procent kan thuiswerken, twee jaar geleden lag dat nog maar op 28 procent. Weet ook dat de rondvraag voor het grote Jobat salaris rapport vóór de coronacrisis werd afgenomen, dus ongetwijfeld ligt dat percentage vandaag nog veel hoger.

thuiswerkende

Hoeveel verdient een doorsnee Belg?

De gemiddelde Belg verdient 3.410 euro bruto per maand, een stijging met iets meer dan 2 procent op jaarbasis. Het onderzoek voor het grote Jobat salaris rapport vond plaats eind 2019.

Grootverdieners trekken dat gemiddelde loon omhoog. Of om het met een boutade te zeggen: als Bill Gates opstapt op de autobus, is elke passagier gemiddeld miljonair.

Daarom spreken we wat loon betreft liever over de mediaan, het middelste loon in een reeks gerangschikt volgens grootte. Die mediaan ligt volgens het grote Jobat salaris rapport op 3.000 euro bruto per maand en is een goede indicatie voor wat een doorsnee Belg verdient.

(William Visterin)

3 juni 2020
Aanbevolen jobs
Anderen bekeken ook