Vrijwilligerswerk
Vorige

1 van 34

Volgende
Volgend artikel:

4 manieren om extra bij te verdienen

Daarom is vrijwilligerswerk een plus op je cv

Daarom is vrijwilligerswerk een plus op je cv
Als je vrijwilligerswerk doet, laat je je goed hart zien. Dat klinkt logisch. Dat het je carrière ook een boost kan geven, is gewoon mooi meegenomen, toch?

Het is moeilijk in te schatten hoeveel Belgen precies aan vrijwilligerswerk doen. De laatste echte cijfers dateren al van 2015. In dat jaar zetten zo’n 1,16 miljoen Belgen – goed voor 12,5% van de bevolking – zich belangeloos in voor talloze organisaties.

De meeste mensen doen dat omdat ze het leuk vinden, om hun goed hart te laten zien. Maar had je al gehoord van ‘instrumenteel vrijwilligerswerk’? Dan zet je je niet alleen in voor anderen, maar ook omdat je verwacht dat je er zelf wat voor terugkrijgt.

Lees ook: Helpt vrijwilligerswerk je aan een job?

Fusie tussen twee hockeyclubs

Zo kan vrijwilligerswerk heel positief uitpakken voor je carrière. Stel dat je twee hockeyclubs helpt bij een fusie. Dat is een heuse klus die in de werkwereld enkel gedaan mag worden door de hoogste bazen. Maar als je kunt laten zien wat je allemaal bereikt hebt buiten de werkuren, is de kans groot dat die promotie waar je zo op hoopt, plots dichterbij is dan ooit tevoren.

Zie vrijwilligerswerk dus als de uitgelezen kans om je professionele vaardigheden verder te ontwikkelen. Maar er is meer, want het is bewezen dat vrijwilligers meevoelender worden. En het zal je niet verbazen dat ook dat je carrière een boost kan geven. Wie empathisch is, ziet sneller wie wat nodig heeft om te floreren.

Welke skills zet je best op je cv? En hoe?
Upload je cv en ontvang jobaanbiedingen op jouw maat

Zomerschool of dierenambulance

Kan vrijwilligerswerk een springplank zijn om een heuse carrièreswitch te maken? Jezelf omscholen of een heel nieuwe job vinden, dat gaat niet over één nacht ijs. Al kan het je wel helpen om te beslissen welke richting je precies uit wil.

Misschien lijkt het je wel wat om voor de klas te staan, maar schrikt de opleiding je af? Geef je dan op als vrijwilliger in een zomerschool of een taalkamp. Misschien heb je een groot hart voor dieren en wil je maar wat graag dierenarts of -assistent worden, maar twijfel je of je al dat leed wel aankunt? Rij dan eens mee met de dierenambulance! Vergeet ook niet dat de contacten die je daar legt, je later aan een echte job kunnen helpen.

Zelfs voor wie droomt van een eigen zaak, kan vrijwilligerswerk een slimme zet zijn. Zeker als je nog niet zoveel ervaring hebt. Bied je diensten (voorlopig) gratis aan. Een win-win voor iedereen: gratis diensten in ruil voor een gratis oefenplek. En wedden dat ook zij je niet snel zullen vergeten? Eens je gelanceerd bent en jezelf bewezen hebt, betalen de mensen maar wat graag. Kortom: vrijwilligen maar!

Wil jij graag als vrijwilliger aan de slag? Bekijk het huidige vacatureaanbod op Jobat.be!

(ZINNIG) - Bron: Intermediair

23 juni 2023
  • Jobs voor vrijwilliger

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook