Inzet

Als Henry Eckers zijn eigen jobomschrijving zou moeten opstellen, zou hij met enkele woorden toekomen. Professioneel gezien is hij te vergelijken met een in slow motion ontplofte splinterbom.

25 augustus 2011

Delen

Ruth Lasters
Ruth Lasters is leerkracht Frans in Borgerhout. Vorig jaar verscheen haar tweede roman Feestelijk Zweet.

Zijn oorspronkelijke taken zijn in de loop der jaren immers verspreid geraakt over zijn collega’s. Veel vreet Eckers niet meer uit bij BS Vleesverwerking, maar toch is hij er zowel onmisbaar, als legendarisch. Zijn noeste arbeid, ‘het drukken op een knop van het besturingssysteem van de lopende band die geregeld vastloopt’, bespaart het bedrijf namelijk telkens duizenden euro’s verlies. Zonder Henry zouden kilo’s vlees uren onverpakt blijven liggen, want alleen hij weet op welke knop er dient gedrukt te worden, in combinatie met een stevige slag van een stang tegen een welbepaald laspunt van de machine. Een trucje is het dat hij jaren geleden toevallig ontdekte en dat hij sindsdien angstvallig geheimhoudt, als ging het om een nieuwe, verrukkelijke specerij bruikbaar in alle wereldgerechten.

Om zijn manoeuvre uit te voeren zonder dat het te kopiëren valt, heeft Henry er keer op keer een afleidende huppelpas, draai of mysterieuze slingerbeweging aan toegevoegd. Almaar virtuozer, als een concertpianist, is hij zijn vingers gaan bewegen boven het besturingsklavier van de machine, alvorens enkel en alleen de F8-toets aan te raken. Wat in wezen kinderspel is, ziet er door Eckers’ tierlantijnen een aartsmoeilijke onderneming uit en wie hem om uitleg vraagt, krijgt een al te complex antwoord.

Als een hartchirurg te midden van ordinaire wattenklaarleggers en instrumentenaanreikers, voelt Henry zich na zijn druk op de knop, die hem zijn maandloon, groepsstatus én werkrust verzekert. Tot de overijverige onderhoudstechnicus van de machine toch wel een nieuwe handleiding naar iedereen mailt zeker, waarin Eckers’ tovertruc zwart op wit staat vermeld. Je reinste broodroof is het, meent Henry, die met de dag panischer wordt, wetend dat zijn collega’s elk moment de nepheid van zijn zogezegde expertise en dus zijn algehele nutteloosheid kunnen inzien. Als de machine weer blokkeert en, tot zijn verbazing, opnieuw ‘zijn’ hulp wordt ingeroepen, voelt hij zich zo verward - wil men met hem sollen of heeft men hem echt nodig omdat niemand de nieuwe handleiding heeft gelezen? - dat hij een black-out krijgt. Alleen wat virtuoze pianobewegingen herinnert hij zich nog, waarop hij zijn vingers, ditmaal écht, op alle toetsen laat landen. De band treedt weer in werking, maar achteruit en met enorme snelheid waardoor de hammen van het hogere deel van de constructie op de peperdure vacuümmachines kletteren, stukken hertenfilet en lamsbout de productiehal door slingerend, als aangedreven projectielen die tegen de ventilators en de glazen koepel knallen.

‘Kijk in de nieuwe handleiding!’ brult Henry om nog erger te voorkomen, stukken rendier en rumsteak tegen zijn borst klemmend, als was het mogelijk om, uitbetaald in hompen vlees, zijn godganse, zonet misgelopen pensioen bijeen te harken.

(rl) 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?