Welke job past bij mij?
Vorige

1 van 817

Volgende
Volgend artikel:

Werken bij de FOD Financiën: “Het team verbreedt je horizon”

Carrièreswitch: bediende Sabrina is nu contactclown

Contactclown Sabrina
“Na een goed gesprek met een goede vriendin wist ik het zeker: ik was een geboren clown.” (Sabrina Lenders, contactclown)
Een carrièreswitch: de ene praat erover, de ander doet het gewoon. Sabrina Lenders is één van hen. Zij maakte na een administratieve carrière een switch en werd… contactclown. Lees hier haar verhaal.

Trigger

Na een eerdere werkervaring bij het OCMW van Sint-Jans-Molenbeek ging Sabrina als loketbediende aan de slag bij de dienst Burgerzaken. Een leuke en sociale job maar door herstructureringen veranderde de sfeer.

Sabrina Lenders: “Door die reorganisatie was het echt niet meer leuk werken. Ik ging elke dag tegen mijn zin naar het werk en dat woog op mij. Ook de veeleisendheid van de burgers werd me stilaan te veel. Het contact met de burger lag me wel maar ik kreeg zoveel kritiek over me heen dat het een erg ondankbare job was. Toen werd ik plots ontslagen.”

Nieuwe job

Het ontslag kwam best wel onverwacht. Deze ervaring deed haar inzien dat die job toch niet de meest geschikte job voor haar bleek te zijn. Ze bleef niet bij de pakken zitten en vond snel ander werk als telefoniste in een callcenter van een bedrijf dat software voor notarissen en advocaten ontwikkelt. Een nieuwe start. Of toch niet helemaal?

Sabrina Lenders: “Ik dacht dat ik mijn ontslag op de gemeente al had verwerkt maar dat was niet het geval. Het maakte me echt ziek. Na 2 maanden ben ik dan ook ineengestort en na een ziekteperiode van 2 weken heb ik alles kunnen regelen voor mijn ontslag… Het ging echt niet meer.”

Check onze e-gids... Ontslag gekregen: hoe moet het nu verder?

Mentale impact

Een onverwacht ontslag kan een grote mentale impact hebben op het welzijn van iemand. Ook Sabrina had het er moeilijk mee en zocht hulp bij een psychologe. Die raadde Sabrina loopbaanbegeleiding aan en zo kwam ze terecht bij loopbaancoach Annelies Quaegebeur van A-Lissome.

Sabrina Lenders: “De loopbaansessie deed me deugd. Het werd al vlug duidelijk dat ik iets moest doen in de sociaal-artistieke sector. Een totaal andere sector maar ook niet helemaal vreemd voor mij. Ik speel al 30 jaar toneel in toneelgezelschappen en met carnaval verkleedde ik me altijd als clown. Na een goed gesprek met een goede vriendin wist ik het zeker: ik was een geboren clown. Toevallig kreeg ik na het beëindigen van een sessie bij loopbaancoach Annelies een aanbod om als animator te werken in het rusthuis waar ik al jaren vrijwilliger was. Een geweldige kans!”

Ben jij nog blij met je huidige job? Doe de test!

Droomjob

De nieuwe job in het woonzorgcentrum paste perfect bij haar empathische persoonlijkheid. Een bijkomende opleiding “Clown in de Zorg” bracht haar innerlijke clown verder naar boven en hiermee kon ze zieke kinderen, ouderen en volwassenen met een beperking clownesk animeren. Een droom! Toch wou ze meer.

Sabrina Lenders als contactclown Moesjke

Sabrina Lenders: “Ik wou mijn blikveld verruimen en ging mij verdiepen in het clownen bij mensen met dementie. Ik leerde vzw Demiclowns kennen en kon mijn collega’s in het rusthuis overtuigen om hen, als kennismaking, eens te laten langskomen. Het werd een succes. Toen ik zag wat voor effect hun animatie had op mensen met dementie was ik direct verkocht: dat wou ik ook doen!”.

Extra opleiding

Haar opleiding bij vzw Demiclowns, een sociale onderneming die psychische zorg biedt aan personen met dementie en hun omgeving, verfijnde haar vaardigheden als clown. Het werd een boeiend parcours.

Sabrina Lenders: “Ik zag mezelf tijdens de clownsopleidingen elke dag meer en meer openbloeien. Het gaf me energie en ik voelde er mij erg gelukkig bij. Eigenlijk is clown spelen altijd al een passie geweest van mij maar ik ben er in het verleden nooit verder op ingegaan. Nu voel ik dat dit is wat ik echt graag doe. Als clown Moesjke maak ik verbinding met mensen met dementie. Het laat hen even hun pijn vergeten en haalt hen uit hun isolement. Alles gebeurt op een respectvolle, zorgzame en luchtige manier. Ik voel dat ik nu echt het verschil maak en dat is onbetaalbaar.”

Durf te vragen

Het leven is aan de durvers, ook op professioneel vlak. Toch kan voor heel wat werknemers de drempel hoog liggen om een carrièreswitch te overwegen.

Sabrina Lenders: “Ik ben enorm blij dat ik die ommekeer gemaakt heb en ik zou echt niet meer terug willen naar mijn vorige situatie. De eerste stap is vaak de moeilijkste maar ik kan het iedereen aanraden. Mensen die echt niet weten wat ze willen, zou ik aanraden om loopbaanbegeleiding te volgen. Via de VDAB kun je trouwens betalen met loopbaancheques en dat maakt het een stuk goedkoper. Tijdens die sessies komen er vaak talenten naar boven waarvan je het bestaan niet eens wist! Je ontdekt meteen welke job echt bij je persoonlijkheid past en zo kun je een job vinden die jou gelukkig maakt. Waarom zou je kiezen voor een ongelukkige carrière als het ook anders kan?”

Lees ook: Een carrièreswitch maken of niet? Zij zeiden ‘ja’

(fd/mr)

3 maart 2021
Anderen bekeken ook