Vorige

1 van 789

Volgende
Volgend artikel:

5 positieve gevolgen van Corona

Breng je werk en privé in evenwicht: 6 tips

23 december 2014
Verhalen over hoe moeilijk het is om een evenwicht te vinden tussen je werk en je privéleven: je herkent je er vaak in?
evenwicht werk-privé

Work Life Balance coach Annemie Clement geeft enkele tips om dit evenwicht makkelijker tot stand te brengen!

1. Dagdroom

Denk even na over de verschillende rollen die je hebt in je leven. Laat je dagdromen even toe en visualiseer je 85e verjaardagsfeestje. Wat wil je dan dat mensen over jou vertellen? Overloop al je rollen. Je levensdoel en missie krijgen op die manier vorm.

2. Evenwicht bereiken en houden

Succes vind je nooit in één domein. Zoek daarom in elk domein van je leven wat je belangrijk vindt: wat is essentieel in je privéleven? Wat is de voornaamste uitdaging in je werk? Wat wil je als mens bereiken? Waar voel je je goed bij in je hobby's en sociaal leven?

Het kennen van je levensdoel/missie en het belangrijkste in elk deel van je leven maakt dat kiezen niet langer aanvoelt als verliezen. Je stapt immers af van het feit dat elk van de domeinen in je leven evenveel tijd of aandacht moeten krijgen. Je gaat voor het belangrijkste in elk domein en zo kom je tot een natuurlijk evenwicht.

3. Reality check

Controleer - met je levendoel/missie in het achterhoofd - of je dagdagelijkse activiteiten in overeenstemming zijn met je levensdoel/missie en je waarden. Is deze controle negatief dan voel je je allicht al een hele tijdje niet goed. Je wil geen overaanbod hebben aan activiteiten die niet bijdragen tot je levensdoel/missie en dus je geluk!

4. Time management en goede gewoontes

Professioneel hanteer je allicht al een heel aantal time management technieken. Wees hier allert voor en pas ze overal toe. Je zal op alle domeinen meer tijd vrij krijgen. Begin zo met belangrijke dingen eerst en laat je niet verleiden door de lokroep van 'Dhr. of Mevr. Dringend'. Werk met ‘to do’-lijstjes, maar onder één voorwaarde: dat je ook met een 'done'-lijstje werkt.

5. Meer controle en sturing

Krijg zicht op je comfortzone en de patronen die je leven bepalen. Bepaal - opnieuw in functie van je levensdoel/missie - waar je stappen kan zetten. Begin bij een kleine stap: het is vaak het kleine duwtje die de grote steen aan het rollen brengt.

Durf assertief te zijn en geef jezelf op tijd een complimentje. Wanneer? Als je weer iets van je ‘to do’-lijstje naar je ‘done’-lijstje kan slepen of wanneer je 's avonds in bed overloopt wat je realisaties van die dag zijn geweest.

6. Mentale shift

Ga bewust om met je tijd en met jezelf. Hoe? Zorg voor meer orde (declutter), leef in het heden (je hebt geen glazen bol en je wil niet dat angst je immobiliseert). Vind eenvoud in jezelf en ontspan. ereenvoudig en focus op het essentiële en het positieve. Dit kan je makkelijk doen door visualisaties, zo trek je aan wat je wil.

Tijd voor actie!

Welke acties ga je nu nemen?

  • Ken je levensdoel/missie en leef volgens je waarden.
  • Ken het belangrijkste in elk domein van je leven.
  • Ga efficiënt en bewust om met je tijd en jezelf.
  • Zorg voor meer sturing en controle in je leven.
  • Praktische beslissingen neem je volgens het principe van beschikbare tijd, beschikbare energie, waar je op dat moment bent en welke beslissing je het meest 'oplevert'.

Veel succes!

(ac) 

Vind je het moeilijk om dit proces alleen te doorlopen? Dan ben je zeker niet alleen. Als coach is Annemie een sparring partner voor vrouwen die deze zoektocht liever niet alleen doorlopen. Wil ook jij de steun van een coach ervaren? Maak dan een afspraak via www.worklifebalanceopleidingencoaching.be 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Artikels zoeken

Aanbevolen jobs

Wil jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Of zoek in 14945 andere jobs