Zorgt een bouwwerf zelf voor opleiding?
Het bestaande opleidingsaanbod matcht met de noden van de bouwsector: in de bouw kun je met de juiste bagage dus meteen aan de slag.
In de lijst van grootste knelpuntberoepen vind je traditioneel twee grote groepen. Enerzijds gaat het om verpleegkundigen of aanverwante functies. Anderzijds, en dat is in diversiteit de grootste groep, om technische jobs. In de top tien van knelpuntberoepen van de VDAB staan bijvoorbeeld negen technische jobs. En voor (bijna) alle technische beroepen uit de lijst is de arbeidsmarkt (nog) krapper geworden. Dat betekent minder werkzoekenden en/of meer vacatures.
Een goede indicatie hiervoor is de zogenaamde spanningsindicator, die ook de VDAB hanteert. Die geeft aan hoeveel (niet werkende) werkzoekenden er gemiddeld zijn per openstaande vacature. Voor alle beroepen ligt die indicator op zes. Oftewel: per vacature zijn er in Vlaanderen theoretisch gemiddeld zes werkzoekenden.
Bij de knelpuntberoepen gaat die spanningsindicator al snel naar 2 of 1. En soms zelfs lager. Met name bij verpleegkundigen en sommige jobs uit de bouw is dit het geval. Knelpuntberoepen in de bouw zijn onder meer de werfleider en de calculator bouw.
Soms wordt het wel heel krap. “Voor sommige technische beroepen zijn er minder niet werkende werkzoekenden dan dat er vacatures openstaan”, vertelt Bieke Vandervoort van de studiedienst van de VDAB in Brussel. Met name voor sommige bouwberoepen blijkt de arbeidsmarkt behoorlijk krap. Twee uitgesproken voorbeelden zijn de conducteur bouw en de technicus studiebureau bouw. Daar ligt de indicator op ongeveer 0,88.
Eigenlijk is het alleen bij verpleegkundigen met 0,55 nog ‘krapper’. Om van hoofdverpleegkundigen nog maar te zwijgen. Bij hen situeert de spanningsindicator zich de laatste maanden rond 0,23. Per openstaande vacature voor een hoofdverpleegkundige zijn er in Vlaanderen theoretisch gemiddeld dus nog geen kwart werkzoekenden.
Vrij vertaald: (hoofd)verpleegkundigen hebben de jobs vaak voor het uitkiezen. Al geldt dat voor heel wat bouwprofielen dus ook.
(wv)
24 oktober 2017Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Het bestaande opleidingsaanbod matcht met de noden van de bouwsector: in de bouw kun je met de juiste bagage dus meteen aan de slag.
Wie een job zoekt in de bouwsector kan vele richtingen uit, zoals certificatiebureaus die zorgen voor kwalitatieve producten en toepassingen.
Het is erg belangrijk om te blijven focussen op de arbeidsorganisatie en de eigen werknemers. Ook op dat vlak dringt verandering en vernieuwing zich op.
Sinds 2016 is een archeologienota verplicht bij stedenbouwkundige aanvragen. Dat leidde tot een opvallende piek in opdrachten én instroom van kandidaten.
Al doende leert men. En al doende krijgt men goesting. Dat is althans het uitgangspunt van dit uniek project van Hogeschool PXL en UHasselt.
Aanvankelijk werd zij vooral ingezet in de industrie, maar ook in andere sectoren - en met name in de bouw - wint de lean-aanpak terrein.
Met een strenger wordende EPB-regelgeving om het energieverbruik in te dijken, wordt houtskeletbouw steeds populairder als bouwmethode.
Slim is sexy. Maar hoe word je slimmer – en dus sexyer – zonder al te veel moeite? Simpel, door eenvoudigweg een paar slimme tips op te volgen.