Vorige

1 van 318

Volgende
Volgend artikel:

3 manieren om miljonair te worden met een gewoon loon

Bonuscultuur blijft springlevend

5 juli 2010
In volle crisis kondigden heel wat bedrijven gewetensvol aan hun bonussen aan banden te zullen leggen. Wat ze ook gedaan hebben, maar veel minder dan verwacht. Intussen zorgt de collectieve resultaatsgebonden bonus (cao 90) voor compensatie.
loonbonus

Acht op de tien senior managers strijken nog steeds een bonus op, ook al zorgde de financiële crisis voor heel wat wrevel over de bonus- en graaicultuur van de bedrijfstop. Sterker nog: critici schreven de crisis deels toe aan de bonuscultuur die vooral kortetermijnprestaties beloont. En dus gingen er stemmen op om de bonussen aan banden te leggen. “Maar dat toont zich niet in de cijfers”, zegt Brecht Decroos van Hudson. “Bij de meeste grootbanken bijvoorbeeld heeft het gros van de kaderleden nog een bonus gekregen, zij het misschien een iets minder hoge.”

Variabele verloning blijft een zaak van de top, al is het vooral op de lagere echelons waar zich een (lichte) stijging aftekent in het toekennen ervan. De fiscaliteit en een veranderde beloningscultuur hebben daar veel mee te maken. “We zien een spectaculaire stijging (zie grafiek) van de cao 90-bonus”, merkt Matthieu Decroos op. Die cao riep een niet-recurrente resultaatsgebonden bonus in het leven die fiscaal vriendelijk wordt behandeld. In 2009 bedroeg het maximumbedrag dat daarvoor in aanmerking kwam 2.314 euro. In 2010 gaat het om maximaal 2.299 euro.

Meer bonussen voor bedienden

In 2009 was ongeveer 40 procent van de bedrijven bezig met de introductie van die fiscaalvriendelijke bonus. Dat leidt er onder andere toe dat ook steeds meer bedienden nu een bonus krijgen. “Bruto is bij deze bonus gelijk aan netto, vandaar dat hij zo interessant is”, merkt Brecht Decroos op. “Maar we merken ook dat bedrijven ook de lagere niveaus meer prestatiegebonden willen belonen.”

Dat de cao 90-bonus toelaat een stuk van de collectieve doelstellingen uit targetbonussen, die zowel individuele als collectieve targets bevatten, fiscaalvriendelijk uit te betalen, verklaart de rest van het succes. Decroos verwacht dat de populariteit van de cao 90-bonus nog zal toenemen. “Veel werkgevers zitten nog in de opstartfase wat de invoering ervan betreft. Het is dus heel waarschijnlijk dat we hier nog groei zullen zien.” Dat het maximale bonusbedrag in cao 90 in 2009 op 2.314 euro lag, betekent niet dat iedereen ook dat bedrag heeft ontvangen. “Dat is het maximumbedrag. Er zijn ook werkgevers die 100 of 300 euro geven”, merkt Matthieu Decroos op.

Minder total cash voor managers

Bij bedienden zorgde het succes van de collectieve bonus er voor dat ze, los van de index, dit jaar gemiddeld net zoveel loon hebben bijgekregen als vorig jaar. Hun totale loon steeg met gemiddeld 1,3 procent. Op managementniveau slonk de toename van total cash van 2,1 naar 0,8 procent. Senior managers ondergingen hetzelfde lot: 0,7 procent extra in plaats van 2,4 procent. “Bij die laatste twee niveaus is het totale salaris zo goed als gelijk aan het basisloon. Dat betekent dat er bij hen weinig of geen variabel loon is bijgekomen”, aldus Brecht Decroos.

Er zijn ook verschillen per sector. In de metaalsector ging de totale verloning, bovenop de index, 1,6 procent de hoogte in, ook al steeg het basisloon er maar 0,6 procent. “De metaal is dan ook een sector waar de cao 90-bonus vaak wordt toegepast”, weet Matthieu Decroos. “De farma betaalde daarentegen minder variabel loon uit maar was genereuzer in het basisloon.”

De sterkste daling in variabele verloning tekent zich af in de IT. “Die sector gaat daar ook zeer matuur mee om”, legt Brecht Decroos uit. “Bonussystemen worden er zeer consequent toegepast. Blijven de prestaties uit, dan zijn er geen extraatjes.”

(ks)

Over het onderzoek
Hr-specialist Hudson presenteert elk jaar een uitgebreide databank over beloningspraktijken en loontrends in België. Dit jaar bevat die databank 110.063 individuele salarisgegevens uit 846 deelnemende bedrijven voor 177 referentiefuncties. De uitgebreide resultaten van deze studie vindt u op belgie.hudson.com.
 

Grafiek: Evolutie targetbonus vs. cao 90-bonus

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook

Artikels zoeken

Aanbevolen jobs

Wil jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Of zoek in 16957 andere jobs