Automatisering levert 12 miljoen jobs op
Technologische vooruitgang zal de komende vijf jaar meer jobs creëren dan vernietigen. Ondanks of dankzij corona?
We stellen onze lijst van veelgevraagde jobs samen op basis van input en cijfers van Jobat, VDAB en Randstad.
Een chauffeur vervoert mensen, producten of grondstoffen. Maar de ene chauffeur is de andere niet. Een groot onderscheid zit al in het type rijbewijs dat hij nodig heeft. Eigenlijk zijn er vier soorten rijbewijzen van tel: C voor vaste vrachtwagens, CE voor vrachtwagens met trekker-oplegger, D voor buschauffeurs en het gewone rijbewijs B voor het klassieke vervoer via bestelbusjes voor e-commerce bijvoorbeeld. De knelpuntprofielen zitten vooral bij de rijbewijzen C, CE en D.
Als chauffeur moet je praktisch en ruimtelijk inzicht hebben, handig zijn en fysiek zwaarder werk aankunnen. Je moet ook beschikken over verantwoordelijkheidsgevoel, goed tegen stress kunnen en vaak flexibel zijn qua werkuren.
Gezocht: (m/v) chauffeur
Ook dit profiel nestelt zich comfortabel in de top tien van knelpuntberoepen. De onderhoudsmecanicien zorgt voor het onderhoud of de herstelling van machines en installaties. Omdat veel werkplekken en productielijnen sterk automatiseren, heb je hier (steeds meer) een gedegen technische en pc-kennis voor nodig.
Aanleg in techniek en technische vaardigheden staan dus voorop, net als nauwkeurigheid, overzichtelijkheid en zelfstandig kunnen werken.
Gezocht: (m/v) onderhoudsmechanicien
Als customer service medewerker of medewerker op een klantendienst moet je klanten te woord staan bij vragen of klachten. Die afgehandelde vragen worden daarna meestal geregistreerd. Je bent actief via de telefoon, maar beantwoordt ook steeds vaker vragen via mail of sociale media.
Cruciaal voor dit profiel is je inlevingsvermogen bij vragen en klachten. Daarnaast moet je helder kunnen communiceren, klantvriendelijk en oplossingsgericht zijn én rustig blijven bij lastige vragen of klanten. Je moet met bepaalde computerprogramma’s kunnen (leren) werken en enige talenkennis hebben. En ook flexibiliteit is vereist, omdat het vaak om avond- en weekendwerk gaat.
Gezocht: (m/v) medewerker klantendienst
Als medewerker of verkoper in een winkel moet je klanten helpen, afrekenen aan de kassa en producten aanvullen en uitstallen. Ook stockbeheer en het opvolgen en plaatsen van bestellingen behoren tot je takenpakket. Je moet sociaal, empathisch en klantvriendelijk zijn – mensen graag verderhelpen en advies geven – en goed en duidelijk kunnen communiceren. Hou ook hier zeker rekening met weekendwerk.
Gezocht: (m/v) winkelmedewerker
Verpleegkundigen hebben een hele resem aan taken: van wonden verzorgen, medicijnen toedienen en technische ingrepen (een infuus of katheter aanbrengen bijvoorbeeld) tot patiënten observeren en hen wassen en aan- en uitkleden.
Diverse taken en dus ook diverse vaardigheden: probleemoplossend denken, communicatievaardigheid, empathie, oog voor detail en fysiek uithoudingsvermogen. Je bent best ook mentaal sterk en stressbestendig en flexibel op het vlak van werkuren. De verpleegkundige staat al jaren in de top tien van knelpuntberoepen en dat is met de coronacrisis (zeker) niet anders.
Gezocht: (m/v) verpleegkundige
Als magazijnmedewerker ben je verantwoordelijk voor de organisatie van het magazijn of de opslagplaats. Denk aan taken als orders verzamelen, orderpicking, aantallen en productcodes controleren, voorraden beheren, laden en lossen, met daarbovenop de administratieve opvolging.
Qua vaardigheden moet je goed kunnen structureren en organiseren, nauwkeurig werken, communicatief sterk en stressbestendig zijn én vlot met de pc kunnen werken.
Gezocht: (m/v) magazijnmedewerker
Als administratief medewerker neem je administratieve en ondersteunende taken voor jouw rekening. Welke? Dat hangt uiteraard samen met de sector, het bedrijf én de afdeling waar je werkt. Maar het gaat van bestellingen invoeren, facturen maken en telefoons beantwoorden tot bezoekers onthalen en vergaderingen voorbereiden.
Doorgaans zijn klantgerichtheid, nauwkeurigheid en taal- én pc-vaardigheid cruciaal. En verder moet je ook resultaatgericht, stressbestendig en gestructureerd zijn.
Gezocht: (m/v) administratief medewerker
Als productiemedewerker kunnen je taken erg verschillen van sector tot sector: van machines instellen, aan de band staan en kwaliteitscontrole tot werkzaam zijn in het magazijn. Bij alles draag je bij tot het maken of het bewerken van een product.
Je moet als productiemedewerker nauwkeurig zijn en geconcentreerd je taken kunnen herhalen. En je moet zelfstandig kunnen werken maar ook in team kunnen fungeren. Ook hier zijn flexibele werkuren vaak een vereiste.
Gezocht: (m/v) productiemedewerker
Als heftruckchauffeur breng je zware goederen met een heftruck van de productieomgeving naar het logistieke gedeelte van het magazijn. Ook het laden en lossen behoort tot jouw takenpakket. Daarom zijn een goed inschattingsvermogen, verantwoordelijkheidszin en stressbestendigheid erg belangrijk, net als een goed zicht en dito reflexen. Uiteraard heb je ook een heftruckattest nodig.
Gezocht: (m/v) heftruckchauffeur
Als machineoperator onderhoud en bedien je machines in het bedrijf of de organisatie waar je werkt. In bepaalde sectoren, zoals chemie en kunststoffen, zijn operatoren erg gegeerd. Deze profielen checken ook of de machines technisch correct ingesteld staan, controleren de kwaliteit van de afgeleverde producten en verhelpen eventuele kleine storingen. Tegenwoordig zijn er veel machines die automatisch functioneren, waarbij je dus voornamelijk een aantal parameters in de gaten houdt.
Voor deze job moet je alert zijn en accuraat kunnen werken. Ook technisch inzicht en goed het overzicht kunnen bewaren zijn vereisten.
Gezocht: (m/v) machineoperator
(William Visterin)
Technologische vooruitgang zal de komende vijf jaar meer jobs creëren dan vernietigen. Ondanks of dankzij corona?
De Belgische arbeidsmarkt zal de rest van 2020 op een laag pitje blijven draaien als gevolg van de coronacrisis. Al is er ook een beetje goed nieuws.
IT-jobs zitten behoorlijk in de lift. Al is de ene informaticus de andere niet. Deze categorieën zijn het meest gegeerd op de arbeidsmarkt.
Er bestaan zowat 175 knelpuntberoepen in Vlaanderen. Van die knelpunten zijn er 52 zware knelpuntberoepen, zoals de VDAB dat omschrijft.
In welke leeftijdsgroep je ook zit, ongeacht je ervaringsniveau en je motivatie, je kan áltijd een nieuwe job vinden. Hoe? Zo!
Een interne communicatieverantwoordelijke dook tot voor kort louter bij grote bedrijven of multinationals op. Nu halen ook Vlaamse kmo’s ze in huis.
188 beroepen staan op de jongste lijst van knelpuntberoepen, een record. Nieuw op die lijst is onder meer de belastingcontroleur...
Moeten er nog boekhouders zijn? Absoluut. De accountant is met ruime voorsprong het meest gevraagd in de financiële sector.
Verpleegkundige is een knelpuntberoep, maar op het eerste zicht knelt het niet in elke provincie even zeer. De verklaring? Het Limburg-gevoel.