“Duurzaamheid en innovatie zijn troef bij DEME”
Werken bij DEME: “We zoeken graag de limieten van onze gekende technieken op”
Een leefbaar Vlaanderen met duurzame en aantrekkelijke mobiliteit voor iedereen, vandaag én morgen. Dat is dé missie van De Lijn. De Vlaamse Vervoermaatschappij telt tal van technisch getinte vacatures, op allerlei niveaus, om de komende jaren een duurzame versnelling hoger te schakelen. “Onderhoudstechniekers, werftoezichters, projectmanagers, ingenieurs, bouwkundigen. Het zijn maar enkele van de vele profielen die we zoeken om mee te werken aan de grootschalige elektrificatie van onze vloot. Daar komt trouwens veel meer bij kijken dan puur de e-bussen. Ook alle stelplaatsen en onderhoudscentra moeten we volledig aanpassen aan het elektrische verhaal”, weet Geert Van de Zande (52). Als coördinator Elektrische Bus Systemen (EBS) leidt hij binnen de afdeling techniek van De Lijn het volledige proces van elektrificatie in goede banen.
De eerste elektrische bussen rijden al volop rond in Vlaanderen. Voor de vlotte implementatie van zo’n voertuigen in een bepaalde stelplaats komt Ismail El Ayyadi (36) in actie. Hij is implementatiecoördinator in het EBS-verhaal voor het westelijke deel van Vlaanderen. “Ik ben als het ware de ogen en oren van de stelplaatsen. Ik ga na wat er leeft in een bepaalde regio. Dat gaat van het rijden met een e-bus, het laden van het voertuig tot zelfs de richtlijnen voor het poetsen ervan. Het jaar 2035 is eigenlijk kortbij gezien de omvang van wat er nog allemaal moet gebeuren. We spreken over de elektrificatie van 2.100 bussen in eigen regie en 1.500 bij onze exploitanten. Niet elke stelplaats kun je even makkelijk aanpassen. In bepaalde gevallen moeten zeer ingrijpende infrastructuurwerken gebeuren. Er ligt dus nog heel wat werk op de plank.”
Werk jij binnenkort ook mee aan het e-bus verhaal? Surf dan naar delijn.be/techniek voor meer info!
Vooral op het gebied van planning en flexibiliteit verschilt een elektrische bus sterk van een dieselbus, weet Geert verder. “Met verbrandingsmotoren leven we in een volledig flexibele wereld op het vlak van operaties en planning van onderhoud. Je kunt elke dieselbus vervangen door een andere. Een elektrisch voertuig kan niet zomaar op eender welke andere dienst worden ingezet. Met de batterijtechnologie van vandaag zitten we nog altijd met een beperktere autonomie ten opzichte van een dieselvoertuig. Het inplannen van diensten, onderhoud en oplaadbeurten is veel complexer en minder flexibel. De Lijn heeft daarom een softwareprogramma aangekocht, dat 24/7 alle bussen, onderhoudsplanningen en laadinfrastructuur over heel Vlaanderen monitort en continu uitrekent wanneer welke handeling waar kan worden uitgevoerd.”
Zo’n handelingen, zoals het onderhoud en de herstellingen aan een e-bus, vallen in stelplaats Gentbrugge onder de bevoegdheid van brigadier Samuel Van Heeke (35). Hij begon destijds zelfs als technieker bij De Lijn en klom op tot deze leidinggevende functie. “In Gentbrugge rijden tot dusver drie volledig elektrische bussen rond. Zo’n e-bus is als technieker een compleet nieuw voertuig om te ontdekken. Er is duidelijk minder onderhoudswerk aan en het werk is properder. De remmen en ophanging zijn nog mechanisch, maar al de rest is quasi puur elektrisch. Je werkt dan ook vaak met de laptop aan zo’n e-bus. Voor wie interesse heeft in de elektrificatie van mobiliteit is dit een heel interessant verhaal. We werken met hoogspanning van 600 à 700 volt en dat is uitdagend. Een heel fijn aspect bij De Lijn is dat je on the job een uitgebreide opleiding kan volgen om veilig aan elektrische voertuigen te werken. Zo groei je verder als technieker.”
Voor de drie trouwe en ervaren medewerkers van De Lijn zorgt hun bijdrage aan duurzame mobiliteit voor het nodige werkgeluk. “We vervullen een pioniersrol en komen voortdurend in aanraking met de meest innovatieve technieken. De stelplaatsen die wij nu bouwen, worden steeds voorzien van groendaken. We produceren duurzame elektriciteit met zonnepanelen. Veel mensen weten niet dat De Lijn zoveel meer is dan gewoon een bus of tram. En eenmaal aan de slag bij De Lijn is samenwerking over alle diensten heen erg belangrijk. We werken allemaal aan één doel: het duurzame en veilige vervoer van onze reizigers”, besluit Geert.
Interesse in een technische job bij De Lijn? Meer info: delijn.be/techniek
Werken bij DEME: “We zoeken graag de limieten van onze gekende technieken op”
Werken als technieker bij NMBS: “Je leert letterlijk elke dag iets bij”
Ontvang nieuwe 'De Lijn' jobs meteen in je mailbox.