Jobs met toekomst
Vorige

1 van 387

Volgende

Als mens en robot samenwerken: ‘Digitalisering levert jobs op’

Mens en robot
Gaan automatisering en robots aan de haal met de jobs van de mens? Het is een vrees die al een tiental jaar de ronde doet. Intussen lijkt het omgekeerde van tel: digitalisering levert eerder jobs op.

Nooit eerder planden zoveel werkgevers een uitbreiding of een behoud van hun personeelsbestand omwille van de digitalisering van bepaalde taken. Dat is alvast de conclusie van een recent onderzoek op vraag van ManpowerGroup. Hun enquête over digitalisering is intussen aan zijn derde editie toe en werd uitgevoerd bij 19.000 werkgevers in 44 landen.

Zo blijkt dat 93 procent van de Belgische werkgevers (tegenover 87 procent wereldwijd) hun personeelsbestand wil behouden of uitbreiden omwille van de automatisering. Vorig jaar was dat 91 procent. In slechts 6 landen (voornamelijk in Oost-Europa) heerst er meer pessimisme over de integratie van robots op de werkvloer.

Digitalisering is bij ons alvast geen synoniem van jobverlies. 15 procent van de Belgische werkgevers plant hun personeelsbestand uit te breiden omwille van de digitalisering, terwijl slechts 5 procent een personeelsinkrimping voorziet.

Soft skills

Steeds meer machines komen de rangen van bedrijven vervoegen, maar dat verhindert hen niet om verder jobs te creëren, oppert Philippe Lacroix, Managing Director van ManpowerGroup BeLux. “De arbeidsmarkt is ingrijpend aan het veranderen. Bedrijven moeten middelen inzetten om de competenties van hun werknemers te versterken, zodat ze voorbereid zijn voor opkomende functies aanvullend op de functies die door machines worden ingevuld.”

Technologische en digitale competenties worden, volgens Lacroix, in toenemende mate gezocht in alle vakgebieden. Maar omdat automatisering de norm wordt en machines efficiënter worden bij het uitvoeren van routinetaken, worden vaak net de menselijke kwaliteiten, zoals klantencontact, door werkgevers meer gewaardeerd dan vroeger. "Alle studies benadrukken het belang van soft skills, al zijn ook technische competenties een essentieel paspoort om toegang te krijgen tot een job", aldus Lacroix.

(wv) 

18 juli 2016
Aanbevolen jobs

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook