Studentenjob Vorige

1 van 78

Volgende

Als jobstudent 2 halve dagen onbetaald op proef moeten werken. Mag dat?

Het warenhuis waar ik als jobstudent aan de slag kan, vraagt me 2 halve dagen op proef, onbetaald. Kan dat?

11 mei 2010

Delen

kassierster

De nationale cao nr. 38 betreffende werving en selectie van werknemers laat de werkgever toe in de selectieprocedure een praktische proef te lassen. Deze proef mag echter niet langer duren dan nodig is om de bekwaamheid van de sollicitant te testen.

De praktische proef mag weliswaar productief zijn maar deze productiviteit moet onzeker blijven en mag geen rendabele activiteit voor de onderneming vormen. De proef moet eveneens beperkt zijn in de tijd en beperkt blijven tot specifieke tests. Zij mag enkel dienen om na te gaan of het opleidingsniveau voldoende is om eventueel en theoretisch de aangeboden functie te vervullen.

Op het randje...

Op het eerste gezicht lijkt het op het randje om je 2 halve dagen op proef te laten werken, en dit met het oog op het vervullen van een tijdelijke studentenovereenkomst. Bovendien heb ik de indruk dat de proef niet bedoeld is om je te selecteren. Je lijkt al een contract op zak te hebben. De ‘proef’ lijkt vooral bedoeld om je alvast in te werken in de job die je later als student zal verrichten.

Indien men aanneemt dat 2 halve dagen ‘proef’ niet in overeenstemming zijn met de gedragsregels voorzien in de cao nr. 38, zou men kunnen argumenteren dat een arbeidsovereenkomst werd gesloten en dat je recht hebt op loon voor de proefarbeid. Sommige rechtspraak aanvaardt inderdaad dat een sollicitant die gedurende verschillende dagen proefarbeid heeft verricht die niet als een test kan worden beschouwd en die geen vrijwilligerswerk is, verbonden is door een arbeidsovereenkomst, in het bijzonder wanneer de werkgever hem uitdrukkelijk had gecontacteerd met het oog op een tewerkstelling. Je wacht best om deze eis te formuleren tot na de studentenarbeid, anders riskeer je helemaal geen job te hebben.

Niet gratis

Daarnaast kan je uiteraard weigeren om deze proefarbeid gratis te verrichten. Bij weigering kan je echter ook de job verliezen (indien je nog geen contract hebt) of zal je moeten samenwerken met een werkgever die zich waarschijnlijk op zijn tenen getrapt voelt (indien je nog een contract hebt).

Realistisch gesproken komt het er op neer dat je jezelf moet afvragen of de studentenjob nog voldoende loont als je vooraf 2 halve dagen zonder loon moet werken.

(Met dank aan Stijn Demeestere, advocaat bij Lydian).    

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?