Alex Agnew is grootste stresskonijn

17 januari 2011
"Ik ben opgegroeid met Amerikaanse en Britse stand-up comedy. En dus niet met het Nederlandse cabaret dat vele anderen uit ons taalgebied heeft beïnvloed." Aan het woord: komiek Alex Agnex.
Alex Agnew
"Mijn reputatie als 'de man van de geluidjes' was eerst een zegen, daarna een vloek" (Alex Agnew, komiek)

"Nederlands cabaret is als een slechte Hollywoodfilm. Je krijgt een verhaal en op het einde volgt de uitleg van wat dat verhaal nu betekent. Alsof je te dom bent om dat zelf te achterhalen. Daar word ik een beetje zenuwachtig van. Het wordt afgeschilderd als diepgang, terwijl het gewoon belerend is. Toen mensen als Nigel Williams en ik begonnen, werd stand-up het kleine, gehandicapte broertje van cabaret genoemd. Dat beeld is intussen gelukkig achterhaald. Ergens was die reactie ook te begrijpen. Er waren geen referentiepunten."

"Dat ik in het begin 'de man van de geluidjes' werd gedoopt, was een zegen omdat ik me daarmee onderscheidde van de rest. Dat heeft ongetwijfeld bijgedragen tot mijn populariteit. Maar later werd die reputatie eerder een vloek: het bleef veel te lang hangen. Ik mocht een stuk van drie kwartier over religie brengen, maar dat ene geluidje dat ik erin produceerde, was het enige dat de pers ervan onthield."

Rare tijd waarin we leven

"Vuilbekkerij is nog zoiets dat me altijd toegedicht wordt. Ik beken dat ik niet altijd subtiel ben, maar je moet wel voorbij die eerste laag geraken. Wat ben je trouwens met goede inhoud als niemand in de zaal erom moet lachen? Ik ben het podium opgestapt om mensen aan het lachen te krijgen. Niet om de wereld te veranderen. Als je door een mening te verkondigen een toeschouwer ertoe kunt bewegen dat hij iets anders gaat bekijken, dan is dat een bonus. Maar ook niet meer dan dat."

"Ik heb geen methode. Ik haal geen inspiratie uit de kranten, zoals Geert Hoste. Meestal weet ik wel op voorhand waarover ik het wil hebben. Mijn volgende show Interesting Times zal over de rare tijden gaan waarin we nu leven. Je voelt dat er nu veel aan de hand is. Niemand is nog tevreden. Die richting wil ik dus uit, maar de grote uitdaging wordt natuurlijk om daar goeie grappen over te verzinnen. Er moet ook nog genoeg onzin in mijn show zitten."

Eén brok stress

"In de aanloop naar mijn derde show heb ik een paniekaanval gehad, maar denk je dat ik daar iets van geleerd heb? Nada. Het zit nu eenmaal in mijn aard om megahard te stressen. Ik heb net een nieuwe plaat opgenomen met mijn metalgroep Diabolo Blvd. Tot op het laatste moment was ik teksten en zanglijnen aan het verzinnen, terwijl ook de voorbereiding van de Sportpaleis-shows mijn aandacht vroeg. Dan ben ik één brok stress. Dan wijst mijn vriendin erop dat ik moet kalmeren of dat ik anders het Sportpaleis niet haal. Ik ben nogal een rustloze mens. Ik vind pas mijn kalmte als ik weet dat een show goed zit."

(pvd) 

Aanbevolen jobs
Anderen bekeken ook