Vorige

1 van 74

Volgende
Volgend artikel:

Wat doet corona met studentenjobs?

Afgestudeerd? Dan kan je terug vakantiewerk doen!

17 oktober 2012
Goed nieuws voor de afgestudeerde jongeren: zij mogen tot eind september van het jaar van afstuderen een vakantiejob doen. Dat betekent een ommezwaai in het standpunt van de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid (RSZ), want tot voor kort mocht dit niet.
jobstudenten

Per kalenderjaar mag een jobstudent maximaal 50 dagen werken. Die zijn volledig vrij op te nemen tijdens het jaar, aan zeer interessante voorwaarden voor zowel de jobstudent als de werkgever.

Tot 1 januari 2012 bestond er een veel minder gunstige regeling: een jobstudent mocht tot dan slechts 46 dagen werken, en die dagen waren voor de helft gebonden aan de zomermaanden. Een jobstudent kon slechts 23 dagen vrij opnemen in de rest van het schooljaar. Wie toen bijvoorbeeld een heel jaar één dag per week als jobstudent wilde werken, moest zich laten inschrijven als gewone werknemer.

RSZ verandert van standpunt

Begin september had de RSZ een strenger standpunt ingenomen. Wanneer jongeren niet meer van plan waren om verder te studeren, mochten ze geen studentenovereenkomst meer sluiten na hun studies. Zelfs voor wie in de zomermaanden vakantiewerk gedaan had en pas nadien besliste om toch niet verder te studeren.

Deze jongeren zouden dan niet meer onderworpen zijn aan de solidariteitsbijdrage (de verminderde bijdragen voor studenten), en dus meer kosten aan de werkgever. Wie in de zomermaanden vakantiewerk had gedaan, en daarna besliste om toch niet verder te studeren, kon zelfs met terugwerkende kracht loon verliezen.

Goed nieuws voor afgestudeerden

Maar nu is er dus goed nieuws voor die afgestudeerde jongeren. Ze kunnen ook tijdens de vakantiemaanden nadat ze afstudeerden hun 50 dagen ‘opdoen’. Om een einde te maken aan de onzekerheid langs werkgeverskant heeft de RSZ nu besloten om opnieuw zijn vorig standpunt in te nemen.

“Een student die in juni zijn studies beëindigt en zijn diploma behaalt, kan nog tot en met 30 september van het jaar waarin hij zijn diploma heeft behaald, werken met een studentenovereenkomst en genieten van de solidariteitsbijdrage (de verminderde bijdragen voor studenten, nvdr)”, vertelt Iris Tolpe, manager Legal Department bij hr-dienstverlener Securex.

Geen verdoken proefperiode

“Dit betekent echter niet dat de studentenarbeid een verdoken proefperiode mag zijn van een gewone arbeidsovereenkomst.”

“Als de jongere na vakantiewerk wordt aangeworven voor dezelfde functie moet een rechtzetting gebeuren en zal de werkgever normale bijdragen moeten betalen op de tewerkstelling tijdens de vakantieperiode.”

Maar zolang een student verder studeert daarentegen, behoudt hij het studentenstatuut en kan hij een studentenovereenkomst sluiten.

(mr) 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook

Artikels zoeken

Aanbevolen jobs

Wil jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Of zoek in 14823 andere jobs