Waar vind ik jobs?
Vorige

1 van 536

Volgende

Achter de schermen van de Floraliën

Nog tot zondag vinden in Gent de Floraliën plaats. Dit weekend is je laatste kans om kennis te maken met de bloemenweelde. Gent kreeg er met de Floraliën een nieuw, dynamisch en interactief stadsfestival bij: een decor van florale kunstinstallaties en boeiende inspiratietuinen. Liefde, vakmanschap én wetenschap liggen aan de basis. Planten zijn weer hip en trendy, een job in de sierteelt ook.
“Oost-Vlaanderen blijft hét zwaartepunt.” (Koen Tierens, voorzitter sierteelt- en groenfederatie AVBS)

Werken met bloemen en planten kun je enerzijds als ‘producent’ in de sierteelt en anderzijds in de sector van de tuinaannemers, de dienstverleners dus. “Floraliën Gent is een uniek uithangbord voor beide sectoren: de kunde van de Oost-Vlaamse siertelers én via enkele modeltuinen ook van de tuinaannemers”, zegt Koen Tierens van de beroepsfederatie AVBS.

“Beide sectoren tellen samen 11.000 medewerkers, van wie 2.200 in de sierteelt. Er zijn grote verschillen tussen de sectoren. De tuinaanleg is een groeiende werkgever, terwijl in de sierteelt het aantal werknemers licht daalt. In de productiesector is er seizoensarbeid, wat bij de tuinaanleg niet zo is. In beide groene sectoren zijn er wel opportuniteiten voor werkzoekenden. Er bestaan ook veel raakvlakken, want met wat groene vingers en technische kennis kun je zowel een tuin aanleggen als planten telen.”

Oost-Vlaanderen is zwaartepunt

Oost-Vlaanderen blijft voor sierteelt het zwaartepunt met 40% van de bedrijven. Vooral in Gent-Oost, van Oosterzele tot Lokeren met Lochristi als zwaartepunt. “De jongste 15 jaar zit de groei buiten de regio. Zo beslaan in Moerbeke twee sierteeltbedrijven op een relatief nieuwe locatie van samen bijna 25 ha bedrijfsoppervlakte”, zegt Koen Tierens.

Dat Oost-Vlaanderen hét zwaartepunt blijft, is te danken aan de Technopool Sierteelt. Dit samenwerkingsverband tussen kennisinstellingen omvat het fundamenteel onderzoek van de UGent en HoGent, het toegepaste onderzoek van ILVO en het praktijkonderzoek van het Proefcentrum voor Sierteelt. Daardoor werken een 70-tal onderzoekers samen in domeinen als productontwikkeling, kruisingstechnieken, plantsensoren … In Oost-Vlaanderen zijn er dan ook nog de uitstekende tuinbouwscholen van Melle en Wetteren. Logistiek en inhoudelijk zit alles dicht bij elkaar.

Aantrekkelijk

Planten en bloemen zijn weer in, de familiebedrijven in de sector ook. Sommige tellen wereldwijd meer dan tweehonderd medewerkers. De sierteeltsector heeft binnen de land- en tuinbouw het grootste aantal vaste medewerkers, in heel diverse jobs. “Er is toekomst, want zeker internationaal wordt onze expertise gewaardeerd”, zegt Koen Tierens. “De sector is ook superdivers, van de productie van de knolgewassen tot de in-vitrokweek van jonge planten en kruisingstechnieken: dus van puur handwerk tot praktijkwerk op universitair niveau. En van eenvoudig bandwerk tot heel uitdagend, verantwoordelijk werk met een sterke commerciële en creatieve dimensie, want een sierteler zet zijn eigen product in de markt. Werken in een inspirerende en groene omgeving blijft aantrekkelijk. Het is ook erg internationaal, met veel beurzen en commerciële transacties. En dus groeimogelijkheden!”

Dat bloemen, planten en bomen talent vangen, zie je op de website Roadies.be. De achttienjarige Brecht testte als schoolverlater veertig jobs uit in Vlaanderen om een studiekeuze te maken. Een week lang was hij boomkweker en tuinaannemer. Van alle jobs die hij uitprobeerde, vond hij deze twee de leukste … Ook via de site van VDAB vind je films over tuinbouw, sierkweek en boomkwekerij en hovenier/tuinaanneming. Koen Tierens: “In ieder geval hopen we dat de Floraliën in hun nieuwe kleedje de belangstelling voor bloemen en planten aanwakkeren. De professionaliteit van de sector en de diversiteit van de producten laten zien, is absoluut de bedoeling.”

(wdh) – Meer info: www.roadies.be - Jobs in de tuinbouw: www.agrimatch.be

29 april 2016
Aanbevolen jobs

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook