Ouderschap Vorige

1 van 91

Volgende

6 opkikkers voor jonge ouders

Ben je net vader of moeder geworden of heb je plannen in die richting? Sommige bedrijven doen veel moeite om het jonge en toekomstige ouders wat gemakkelijker te maken.

14 februari 2011

Delen

jonge ouders

Voor jonge ouders is het vaak helemaal niet eenvoudig om een nieuw evenwicht te vinden tussen werk en privéleven. Dat is meteen de belangrijkste reden waarom bepaalde bedrijven hun best doen om de overgang naar het ouderschap te versoepelen, zonder dat daarbij de carrière van hun werknemers in gevaar komt.

Ziehier een lijstje van voordelen voor kersverse ouders. En ja, er zijn werkelijk bedrijven te vinden die deze voordelen aanbieden.

1. Kinderdagverblijf op het werk

Een crèche op het werk stelt ouders in staat om hun kind overdag op te zoeken en zelfs borstvoeding te geven. Bovendien verlies je veel minder tijd bij het afzetten of ophalen van je spruit.

In het hoofdkwartier van computerbedrijf Cisco Systems in Californië zijn twee kinderdagverblijven gevestigd. Ze bieden samen plaats aan ongeveer 800 kinderen tussen zes weken en twaalf jaar. Via een digitaal camerasysteem kunnen de ouders hun kinderen zelfs volgen op hun laptop.

2. Extra maaltijd- en dienstencheques

Met een baby in huis wordt het moeilijk om genoeg tijd te vinden voor schoonmaken en koken. Sommige bedrijven proberen jonge ouders daarom tegemoet te komen met speciale cheques.

Zo biedt Google voor 500 dollar aan ‘Baby Bonding Bucks’. Deze kunnen gebruikt worden voor afhaalmaaltijden en schoonmaakdiensten.

3. Terugbetaling van vruchtbaarheidsbehandeling

Vruchtbaarheidsbehandelingen kunnen erg duur zijn, vooral wanneer verschillende pogingen elkaar opvolgen. De extra stress die deze financiële last met zich mee kan brengen, zet mogelijk ook de productiviteit van een werknemer onder druk.

Speelgoedproducent Mattel betaalt een eventuele vruchtbaarheidsbehandeling van zijn werknemers terug tot 10.000 dollar. Zowel voltijdse als deeltijdse medewerkers kunnen genieten van dit voordeel. In dat laatste geval moet de werknemer wel minstens 30 uur per week werken.

4. Flexibele uren en telewerken

Dit is wellicht een van de meest voorkomende voordelen die een bedrijf kan bieden aan jonge ouders. Iemand die zelf zijn werkschema vorm kan geven en in evenwicht kan brengen met zijn verantwoordelijkheden thuis, ziet de stress gevoelig afnemen. Op deze manier kunnen partners ook rekening houden met elkaars schema.

Heel wat bedrijven bieden hun werknemers de mogelijkheid om af en toe van thuis uit te werken of een werkschema te hanteren dat afwijkt van de normale nine-to-five-baan. Als jouw bedrijf op dat vlak geen specifiek beleid voert, spreek er dan eens over met je baas.

5. Hulp bij adoptie

Een kindje adopteren kan enorm veel geld kosten. Alle hulp is dus welkom voor ouders die met een adoptieprocedure willen starten.

Consultingbedrijf Deloitte betaalt haar werknemers in de VS tot 5000 dollar steun uit in geval van adoptie. Op die manier kan ze de kosten van het agentschap, de gerechtelijke kosten, de medische uitgaven van de biologische moeder of het vervoer van het adoptiekindje en de adoptieouders helpen dekken.

6. Ongelimiteerd ziekteverlof

Dit voordeel is uiteraard niet alleen van nut voor jonge ouders. Alleen zijn ouders met een kleine baby waarschijnlijk nog meer tevreden wanneer ze er gebruik van kunnen maken.

Softwareproducent SAS staat zijn werknemers toe om een onbeperkt aantal vakantiedagen op te nemen.

(mo) 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?