Gaan bedrijven aanwerven in 2021?
Een kwart van de bedrijven wil eind 2021 meer mensen in dienst hebben dan vandaag. Maar de krapte op de arbeidsmarkt speelt nog steeds parten...
We vallen hiervoor terug op een analyse van het rekruteringsbureau Robert Half van meer dan 32.000 sollicitaties in 2020. In vergelijking met de maanden daarvoor blijken interviews via videochat en het verkorten van het aanwervingsproces de meest voorkomende veranderingen. Al zien we ook deze trends.
De coronacrisis heeft mensen aan het denken gezet. In de nasleep van de eerste lockdown werden er in mei (11 procent) en juni (8 procent) opvallend meer cv’s uitgestuurd in vergelijking met 2019, toen respectievelijk 9 procent en 6 procent van alle sollicitaties in deze twee maanden gebeurden. “Mensen beseffen vaak na een periode van rust dat ze toe zijn aan een nieuwe uitdaging. Ze gebruiken vakantie om zich te heroriënteren”, verklaart Jeroen Diels, Director bij Robert Half.
Lees ook... Werk zoeken in tijden van corona: ga ervoor!
We solliciteren het liefst overdag. Twee op drie werkzoekenden uploadt zijn of haar cv tijdens de kantooruren, met een piek tussen 10 en 12 uur. De werkende sollicitant deinst er dus niet voor terug om te solliciteren tijdens de werkuren. Een tendens die vanwege het COVID-gerelateerd thuiswerk alleen maar versterkt wordt.
Ook verder in het aanwervingsproces is het al thuiswerk wat de klok slaat. Want ondanks COVID-19 heeft 91 procent van de Belgische bedrijven vanop afstand nieuw personeel aangeworven of opgeleid tijdens de eerste lockdown.
De Belg gaat voornamelijk op zoek naar een nieuwe uitdaging in januari (12 procent), februari (11 procent) en mei (11 procent). Binnen die drie maanden wordt maar liefst een derde van alle cv’s uitgestuurd. In de zomer zijn we opvallend minder actief aan het zoeken naar een nieuwe baan, met juli (6 procent) en augustus (7 procent) als laagste uitschieters.
De eerste twee maanden van het jaar zijn dus goed voor bijna een kwart van de sollicitaties. “Zie het als een nieuwe start, als goed voornemen aan het begin van het jaar”, oppert Jeroen Diels. “Ze nemen dan de tijd om hun carrière onder de loep te nemen en zichzelf de vraag te stellen: waar sta ik en waar wil ik naartoe. In sommige gevallen leidt dit dus tot een zoektocht naar een job die beter aansluit bij hun verwachtingen.”
Maandag is voor heel wat van ons de donkerste dag van de week. Nochtans beschouwen werkzoekenden het als de ideale dag om te solliciteren. Maar liefst één op vijf sollicitaties wordt verstuurd op maandag. Want net als in 2019, was ook in 2020 maandag de populairste sollicitatiedag. De eerste dag van de week is goed voor bijna één op de vijf verstuurde cv’s. Het weekend zelf is minder geliefd onder sollicitanten. Zaterdag (7,5 procent) is de minst populaire dag, op de voet gevolgd door zondag (8 procent).
Extra: Zorg voor een CV met impact (e-gids)
Hoewel een kleine 73 procent van de sollicitaties nog altijd via de pc verloopt, is er een stijgende trend in het aantal sollicitaties via smartphone (26 procent) merkbaar. In 2019 was dat aandeel nog 22 procent. “Jaar na jaar zien we een stijging in het aantal cv’s die via mobiele toestellen worden geüpload”, weet Diels. “Kandidaten willen vandaag met enkele eenvoudige clicks snel hun cv kunnen versturen.”
Go for happy! Bekijk het actuele vacatureaanbod...
William Visterin
8 februari 2021Een kwart van de bedrijven wil eind 2021 meer mensen in dienst hebben dan vandaag. Maar de krapte op de arbeidsmarkt speelt nog steeds parten...
In zakelijke situaties kunnen mondmaskers een belemmering vormen voor een vlotte communicatie. Hoe ga je daar mee om?
Alles verandert door corona, dus ook solliciteren en rekruteren. We vroegen aan werkgevers én kandidaten hoe zij dit aanpakken.
De 2 virtuele jobbeurzen die start-ups en scale-ups in ons land organiseren, hebben een nieuwigheid: je kan geheel anoniem solliciteren.
Heel wat kandidaten zullen hun jobinterview binnenkort per videogesprek afleggen. Daarom enkele tips om dat virtuele gesprek vlot te laten verlopen...
Alexa Shoen geeft graag tips om elke (jonge) werkzoekende wegwijs te maken in de jungle van de 21e-eeuwse arbeidsmarkt...
Wie van plan is om een andere job te zoeken, mag zich niet laten afschrikken door de coronacrisis. Sterker nog, deze crisis kan voor extra mogelijkheden zorgen!
Steeds vaker wordt WhatsApp gebruikt als communicatiemiddel bij sollicitaties. Maar heeft het ook een meerwaarde?
Er blijkt weinig of geen verband te zijn tussen het socialemediaprofiel van een jobkandidaat en zijn/haar potentiële prestaties op de werkvloer.