Thuiswerken
Vorige

1 van 277

Volgende
Volgend artikel:

10 geschikte bestemmingen voor jouw workation

4 tips voor (thuis)werkende ouders

Thuiswerkende ouder
Thuiswerken is voor ouders vaak geen gemakkelijke opgave. Werken met kinderen in de buurt heeft nu eenmaal voor- én nadelen. Je hebt meer tijd voor de kinderen, de werkweek is beter te organiseren en je bent minder gehaast. Maar een verkeerde balans kan juist het tegenovergestelde effect teweegbrengen.

Hier zijn enkele tips voor ouders om de werk-privébalans beter te organiseren…

1. Voorzie reflectiemomenten

Het grootste voordeel van thuiswerk? Je vermijdt lange files of vertragingen van overvolle treinen. Toch is die reistijd belangrijk, het geeft je de kans om over de dag te reflecteren en bepaalde zaken los te laten. Zorg thuis dus ook voor zo’n reflectiemoment. Zonder je na een meeting 5 minuten af voordat je terugkeert naar je privé.

Is jouw werk-privéleven in balans? Doe de test!

2. Baken grenzen af

Voor veel ouders zit het werk er niet op als ze terugkeren van hun job. Eerst de kinderen ophalen, daarna eten maken en dan nog aan het huiswerk beginnen. Door thuiswerk kunnen deze twee jobs in elkaar overlopen, waardoor de grens tussen werk en privé steeds kleiner wordt.

Er kruipt doorheen de dag veel tijd in andere zaken die thuis je aandacht vragen. Zo verlies je belangrijke werktijd waardoor je ’s avonds vaker je laptop moet openen. Doe dit zo weinig mogelijk. Je moet niet altijd beschikbaar zijn. Die mails kunnen wachten tot morgen.

Extra: Welk type thuiswerker ben jij?

3. Probeer het hybride werken

Veel moeite met het vinden van de juiste balans? Vraag hulp aan je werkgever. Overleg met hem of haar over een regeling die de twee beter combineert. Je kan er bijvoorbeeld voor kiezen om de helft van de week thuis te werken en de andere helft op kantoor. Zo komt er meer tijd vrij voor het huishouden en bevind je je minder op de baan.

Voorzie daarnaast een rustige plek om te werken. Hierdoor creëer je een duidelijke scheiding tussen werk en privé.

Hybride werken: wat wil de werknemer zelf?

4. Maak duidelijke afspraken

Het is dus zoeken naar de juiste balans en ontdekken wat voor jouw gezin het best werkt. Het is bijvoorbeeld aangeraden om vaste pauzemomenten in te lassen waarop je tijd maakt voor je kinderen. Denk aan een korte wandeling of een tussendoortje.

De laatste tip: neem niet té veel hooi op je vork. Dingen lopen nu eenmaal mis, zeker als werk en privé soms in elkaar overlopen. En dat is oké. Met deze tips creëer je nu alvast een betere structuur.

Lees ook: Thuiswerken op een productieve én gezonde manier

(es/em) - Bronnen: Ouders van nu / Intermediair

9 mei 2022

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook