Persoonlijke ontwikkeling
Vorige

1 van 899

Volgende
Volgend artikel:

Hoe frustraties uiten tegen je baas? 5 tips

10 manieren om jouw verborgen talenten te ontdekken

Verborgen talenten
Iedereen heeft unieke talenten, alleen heeft niet iedereen de gave om die talenten meteen te ontdekken… Deze tips helpen je om je verborgen talenten te ontdekken.

Ga op ontdekkingstocht

Een hypotheeklening om af te betalen, opgroeiende kinderen of gewoon een hoge levensstandaard… Er zijn vast wel heel wat redenen waarom je zou blijven hangen in je huidige goedbetaalde job. Toch hoef je niet noodzakelijk te mummificeren in een werkomgeving die jou geen voldoening geeft.

Perfectie mag dan wel een zeldzaam fenomeen zijn, wie een job uitoefent die goed matcht met zijn of haar unieke talenten komt al aardig in de buurt. Denk je van jezelf dat je geen talenten hebt? Think again, iedereen heeft een talent, alleen moet je die soms eerst nog ontdekken vooraleer je ervan kunt genieten.

Verborgen talenten kunnen je professionele leven een verrassende en verfrissende wending geven, hoog tijd dus om ze op te sporen!

Lees ook: Wat als je job niet bij je talenten aansluit?

Tien tips

1. Denk er eens over na

Ga zitten en denk eens diep na. Had je als kind al een bepaald talent dat je in de loop der jaren misschien wat uit het oog verloren bent? Wat is/was je favoriete hobby waar je uren zoet mee bent/was? Misschien herinner je je nog een bepaalde vakantiejob of jobfunctie waar je echt gelukkig van werd?

Ben jij nog blij in je huidige job? Doe de test!

2. Doe eens gek en stap uit je comfortzone

Hoe gezellig en veilig je comfortzone ook aanvoelt, het kan nooit kwaad om er eens uit te stappen. Door die drempel te overwinnen, kun je vaak een heel nieuw talent ontdekken.

Probeer eens een onbekende hobby of activiteit waar je nog geen ervaring mee hebt. Volg eens een cursus of workshop just for fun en leer zo op een speelse manier een facet van jouw persoonlijkheid kennen dat misschien nog niet zo goed aan bod kwam tijdens je professionele carrière.

Ontdek: 6 ultieme tips om uit je comfortzone te stappen en te groeien

3. Ga op reis

Reizen kan je heel wat inspiratie opleveren. Door je over te geven aan onbekende locaties en prikkels kom je soms tot verrassende ingevingen.

4. Maak een lijstje

Neem de tijd en een blanco blad papier en schrijf op waar je goed en minder goed in bent. Wees eerlijk met jezelf en schrijf letterlijk élke ingeving op.

5. Begin een dagboek

Overwin je gêne en leg een dagboek op je nachtkastje. Door ’s avonds je dag eens schriftelijk te overlopen, kun je op termijn interessante patronen herkennen. Wie weet ontdek je hier je verborgen talent? Voor de copywriters en taalpuristen onder ons: trek je niet te veel aan van mogelijke schrijffouten in je dagboek, de inhoud primeert.

6. Geniet van je oude schoolrapporten

Haal je oude schoolrapporten nog eens vanonder het stof en laat je verbazen door het hoge aantal punten dat je toen kreeg voor bepaalde vakken. Misschien lag daar de kiem van een vergeten interesse of talent?

7. Wat als…

Stel je voor dat geld geen rol speelt: zou je dan nog steeds je huidige job uitoefenen? Door te focussen op de jobinhoud en niet zozeer op de verloning kun je inzicht krijgen in wat jou arbeidsvreugde geeft. Een correct loon mag dan wel belangrijk zijn, weet dat de pensioenleeftijd vanaf 2030 verlengd wordt tot 67 jaar. Best wel een lange periode om een job alleen maar voor het geld te doen.

8. Stel vragen

Vraag gerust eens aan je vrienden of familie wat volgens hen jouw talenten zijn. De kans is groot dat het verhelderende gesprekken zullen zijn.

9. Wees geen copycat

Identificeer je niet te hard met de carrières van anderen maar luister naar jezelf. Iedereen heeft een eigen persoonlijkheid, ritme en talent. Net dat maakt ons uniek.

10. Volg loopbaanbegeleiding

Een jobcoach of loopbaanbegeleider heeft de nodige technieken en vaardigheden om samen met jou die verborgen talenten te ontginnen. Het kan je uiteindelijk een interessant inzicht, een nieuwe start of zelfs een droomjob opleveren. Go for happy!

CHECK: Hoe vind je concreet de job die bij je past?

(fd)

7 oktober 2022
Anderen bekeken ook