Bazen
Vorige

1 van 400

Volgende

1 baas op 25 is psychopaat

Narcistisch, charmant en manipulatief: een greep uit de karaktereigenschappen waarover een psychopaat, ofwel jouw baas, beschikt. Want 4% van de leidinggevenden zou een psychopaat zijn. Dit blijkt uit Amerikaans onderzoek, gepubliceerd in The Guardian.
#

Hoewel de kans groot is dat u een psychopaat tegenkomt in het bedrijfsleven, is de kans ook groot dat je er helemaal niets van merkt. Psychopaten beschikken dan wel over een twintigtal specifieke eigenschappen, toch weten ze dit goed verborgen te houden door hun charmes, hoge status en hun manipulatievermogen. Tot deze conclusie kwamen Robert Hare, expert op het vlak van psychopathie, en Paul Babiak, psycholoog.

Voldoen aan de behoefte om te presteren

Waarom voelen psychopaten zich aangetrokken tot het bedrijfsleven? Als een psychopaat zich richt op het bedrijfsleven, is dat omdat hij zich goed voelt in een flexibele en open wereld waarin succes wordt verheerlijkt. ‘Bovendien hebben psychopaten, net als grote leiders, de behoefte om hun objectieven te bereiken. Ongeacht of dit ten koste gaat van anderen en zonder enige wroeging of spijt te vertonen’, aldus Robert Hare.

Ontmasker de psychopaat

Hare en Babiak ontwikkelden een vragenlijst waardoor bedrijven makkelijk kunnen vaststellen of hun leidinggevenden al dan niet psychopathische eigenschappen vertonen. Door middel van deze vragenlijst ontdekten de twee experts bovendien dat 1% van de Amerikaanse bazen psychopaten zijn. Reden tot paniek? Het is maar hoe je het bekijkt!

(mw) – Bron: theguardian.com

20 september 2011
Aanbevolen jobs

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook