Roken en drugs
Vorige

1 van 26

Volgende

Beste baas is … een verslaafde!

Niet alleen drugsverslaafden en topsporters zijn verslaafd aan dopamine, ook de ondernemersgeest van menig visionair leider hunkert naar dit genotshormoon. Het is daarom dat ze zo kicken op het nemen van risico’s.
#

Een topsporter krijgt na het behalen van een topprestatie een geweldig deugddoend gevoel, een verslaafde voelt zich na een shot in de zevende hemel, en een ondernemer krijgt na een geslaagde deal ook een kick, bovenop het extra geld in het laatje ... Dat smaakt uiteraard naar meer, en liefst zo snel mogelijk.

Op zoek naar genot!

Leiders en ondernemers zijn vaak mensen met een onweerstaanbare drang naar het nog onbereikte. Genot is in deze context het sleutelwoord. Of beter gezegd de sleutelmotivator, of de superbeloner. Bij leiders ontwaren we vaak dezelfde persoonlijkheidstrekken als bij alcohol-, drugs- of seksverslaafden.

Cruciaal hiervoor is de aanmaak van het genotshormoon dopamine. Het is algemeen geweten dat bijvoorbeeld hardlopen verslavend kan zijn. Dit komt omdat het lichaam tijdens het lopen een cocktail van drugs produceert: pijnstillers, het antidepressivum serotonine, adrenaline en niet in het minst dopamine. Dat laatste wordt ook tijdens een orgasme geproduceerd, en ook tijdens het innemen van drugs gaat ons brein dopamine aanmaken. Bij de zoektocht naar onzekere en onvoorspelbare beloningen wordt ons genotshormoon eveneens in gang gezet, dat zien we bijvoorbeeld bij gokkers op de paardenrennen.

Succesvol ondernemer ondanks of dankzij verslaving?

Hoe komt het dan dat niet iedereen na de eerste kick verslaafd wordt of spontaan een ondernemersgeest ontwikkelt? Onderzoek heeft aangetoond dat sommige mensen over bepaalde genetische varianten beschikken die het dopaminesignaal in het genotcircuit onderdrukken, waardoor zij steeds meer stimuli nodig hebben om dezelfde genotservaring te kunnen krijgen. Bij hen dreigt het wel eens problematisch te worden.

De meeste andere mensen hebben minder stimuli nodig om eenzelfde genotsniveau te bereiken. Volgens wetenschappers blijven slechts enkelen zich het gelukzalige moment herinneren waarop de dopamine vrijkomt in de hersenen. Dat zijn de echte entrepreneurs. Altijd op zoek naar het volgende shot.

Nooit tevreden

Niet enkel een verminderde dopaminefunctie is dus een pluspunt als je een succesvolle ondernemer wil worden. Meestal zorgen daarnaast bepaalde chemische- en breineigenschappen ervoor dat een succesvolle baas ook nog eens beschikt over de nodige intelligentie, creativiteit, wijsheid, charisma, de drang om te slagen, de honger naar innovatie, de hunker naar steeds groter succes en bovenal … dat hij nooit tevreden is!

(mr) - Bron: Express.be / Nytimes.com    

3 augustus 2011
Aanbevolen jobs
Anderen bekeken ook