Bazen
Vorige

1 van 483

Volgende
Volgend artikel:

Een loonvoorschot of lening via je werkgever: hoe werkt dat?

Zo herken je een slechte baas!

Iedereen heeft wel eens iets aan te merken op zijn of haar baas, maar sommige werknemers hebben het écht niet getroffen. Zij moeten naar de pijpen dansen van een man of vrouw zonder enige leiderscapaciteiten. Hoe herken je eigenlijk een slechte baas?
#

Hij of zij …

1. Levert pas kritiek tijdens evaluaties

Dat je baas af en toe kritiek levert, is volstrekt normaal. Doet hij of zij dat enkel tijdens een evaluatiegesprek, dan heb je een probleem. Evaluatiegesprekken dienen niet om alle opgespaarde kritiek plots naar boven te laten komen. Alles wat er tijdens een dergelijk gesprek gezegd zal worden, moet je eigenlijk al van tevoren weten. Feedback moet je onmiddellijk krijgen, alleen dan kan het gewenste effect bereikt worden. Een goede baas evalueert en begeleidt zijn of haar werknemers elke dag, niet alleen tijdens een evaluatiegesprek.

2. Maakt excuses te laat of helemaal niet

Ook excuses moeten gemaakt worden op het moment dat ze vereist zijn. Als jij iets verkeerd doet, wacht je toch ook het evaluatiegesprek niet af om jezelf te verontschuldigen?

3. Organiseert vergaderingen om ideeën te verzamelen

Een goede baas is op elk moment bereid om naar jouw nieuwe ideeën te luisteren. Daar is heus geen vergadering voor nodig. Als medewerkers uit eigen initiatief met oplossingen komen, dan leidt dat vaak tot betere resultaten. Een baas die bij bepaalde medewerkers individueel gaat polsen naar oplossingen voor specifieke problemen, heeft meer succes dan iemand die in het wilde weg zoekt naar ‘ideeën voor verbetering’.

4. Maakt ontwikkelingsplannen

Goede bazen weten ook zonder ontwikkelingsplan wat hun werknemers op termijn hopen te bereiken. Ze zijn op de hoogte van wat hun medewerkers kunnen, welke ervaringen ze willen opdoen en van welke carrière ze dromen. Hij of zij spreekt dan ook over die zaken op een informele manier en zorgt voor passende projecten. Een goede baas laat je deelnemen aan de juiste opleidingen, creëert mooie kansen en geeft je voortdurend feedback.

5. Vraagt werknemers om gunsten

Het is niet omdat je op woensdag een halfuur vroeger naar huis mocht van de baas, dat hij of zij je op zaterdag mag bellen met de vraag om dringend te komen werken. Een goede baas verleent geen gunsten om daarna een gunst terug te kunnen vragen. Toegewijde werknemers zullen zich wel flexibel opstellen als ze daar zelf de noodzaak van inzien.

(mo) - Bron: Bnet.com 

26 oktober 2012
Anderen bekeken ook