Collega's
Vorige

1 van 482

Volgende

Is jouw baas ook zo’n etter?

3 februari 2017
Niet alleen te veel werk, ook bazen kunnen serieus wat stress veroorzaken. En dat gebeurt ook: werknemers zijn niet echt lovend over hun chef, zo blijkt.
etter
Bucky Laplasse uit 'Het Eiland'.

"We hebben een serieus probleem, en aan de basis daarvan ligt de manier waarop we mensen managen en slordig omgaan met beleefdheid op het werk." Dat zegt professor Wayne Hochwarter van The Florida State University, die al jaren onderzoek doet naar factoren die vijandigheid, stress en dalende productiviteit veroorzaken op het werk.

Enkele opmerkelijke resultaten:

  • 40 procent zou zijn baas liever negeren als hij die op straat zou tegenkomen
  • 32 procent vindt zijn baas te wisselvallig
  • 29 procent heeft het gevoel dat de baas de werknemer zou elimineren als dat zijn eigen job zou redden

Ook thuis stress

Een verzuurde relatie met de baas veroorzaakt stress, zowel op het werk als thuis. Werknemers leveren dan minder inspanningen, ze slapen slechter, voelen zich minder waard en lijden vaker aan ziektes die de levenskwaliteit aantasten.

Wie werkt in een sector die zwaar onder druk staat of stilaan verdwijnt, is er het slechtst aan toe: die werknemers hebben niet de kans om over te stappen naar een concurrerende firma die betere voorwaarden biedt, waardoor ook de druk op de overblijvende bedrijven verdwijnt om competitief in de markt te staan.

Mijn baas is een etter

Uit een ander onderzoek van Hochwarter bleek ook al dat het gedrag van vele managers te wensen overlaat volgens hun personeel:

  • 39 procent van de managers kan zijn beloftes niet waarmaken
  • 41 procent werd door de werknemers gepercipieerd als 'lui' en als iemand die alle werk afschuift op ondergeschikten
  • Een op drie werknemers zei dat de baas zijn eigen verwezenlijkingen grandioos overschat
  • 27 procent zegt zich al eens verstopt te hebben voor zijn of haar baas

Zijn bazen dan per definitie slechte mensen? "Neen", zegt Hochwarter overtuigd. "Ze zijn slachtoffers van een systeem dat hen forceert om op korte termijn te presteren."

Ook werknemers zijn geen engeltjes

Het slechte nieuws is dat dit gedrag overgenomen wordt door de ondergeschikten zelf, die er ook de kantjes gaan aflopen of op eenzelfde manier met collega’s gaan omgaan. "Vergis je niet, ondergeschikten zijn geen engeltjes", zo waarschuwt Hochwarter nog. "Maar het is wel duidelijk dat je zaait wat je oogst, en dat is op de werkvloer niet anders."

VIDEO: Synal gogo gogo gogo!

Een goed voorbeeld van een baas die zijn personeel de stuipen op het lijf jaagt, is Bucky Laplasse uit de tv-reeks ‘Het Eiland’. Hij is op de hoogte van de meest moderne managementtechnieken en weet wat er nodig is om van het personeel een ploeg te maken (of dat denkt hij toch …).

 

Bucky leidt de Vlaamse afdeling van Cynalco Medics, en komt van Cynalco USA. Hij is naar eigen zeggen een goede vriend van big chief Robert Hasselbanks. Zo probeert hij zijn personeel te imponeren, als later blijkt dat dit niet klopt, valt hij natuurlijk gigantisch door de mand. Of hoe fictie en realiteit soms heel dicht bij elkaar liggen …

(mr) - Bron: Goedgevoel.be 

Aanbevolen jobs
Anderen bekeken ook