Vorige

1 van 514

Volgende
Volgend artikel:

“Van zodra je afstudeert, ben je volwaardig politie-inspecteur”

Zijn er minder verpleegkundigen nodig in Limburg?

14 mei 2020
verpleegkundigen Jessa ziekenhuis
Twee verpleegkundigen van het Jessa-ziekenhuis te Hasselt.
Verpleegkundige is een knelpuntberoep, maar op het eerste zicht knelt het niet in elke provincie even zeer. Registreerde de VDAB bijvoorbeeld in Oost-Vlaanderen de voorbij 12 maanden ruim 4.500 vacatures voor verpleegkundigen, dan waren dat er in Limburg maar 660. De verklaring? Het Limburg-gevoel.

Zijn er dan echt minder vacatures voor verpleegkundigen in Limburg? Tinne Lommelen van VDAB nuanceert. “In Limburg werken de ziekenhuizen sterk vanuit hun eigen netwerk. Zo is er een vlotte doorstroming van stagiairs naar ziekenhuizen”, verklaart ze.

Er worden in Limburg ook gewoon minder vacatures bij VDAB geregistreerd. “Al zijn we als arbeidsorganisatie erg actief in de provincie als het om beroepsopleiding gaat. Zo voorzagen wij als VDAB in Limburg het voorbije jaar een opleiding voor ongeveer 900 zorgmedewerkers. Zij komen dan tijdens hun opleiding in zorginstellingen terecht en vloeien zo door naar een job”, klinkt het. “In Limburg is er een hecht netwerk van samenwerking tussen onderwijs en zorginstellingen. Ik zou het bijna het Limburggevoel noemen.”

Knelpunt in corona

Verpleegkundigen blijven, ook in Limburg, broodnodig. Zeker in tijden van corona. Maar hoe loopt dat? “We merken niet onmiddellijk een hogere instroom van verpleegkundigen, zorgkundigen of hoofdverpleegkundigen. Het is en blijft een knelpuntberoep”, bevestigt Sofie Valkeners, diensthoofd werving & selectie bij het Jessa Ziekenhuis te Hasselt.

“Ik denk dat de meeste verpleeg- of zorgkundigen, en zelfs stagiairs uit deze studierichting, té druk bezig waren met het onder controle houden van deze crisis. Hun hoofd stond niet naar solliciteren”, vult Valkeners aan. “Wél merkten we een hogere instroom bij onze vacatures voor de ondersteunende diensten: van business partner HR, financiën en ICT tot keuken en schoonmaak.”

(William Visterin) - Foto: Verga Jessa (Hasselt)

  • Jobs voor zorg

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook

Artikels zoeken

Aanbevolen jobs

Wil jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Of zoek in 14424 andere jobs