Solliciteren in tijden van corona
Alles verandert door corona, dus ook solliciteren en rekruteren. We vroegen aan werkgevers én kandidaten hoe zij dit aanpakken.
Een goede, gemotiveerde werknemer is altijd welkom. Heel wat bedrijven hebben hun vacatures van vóór de coronacrisis gewoon laten openstaan, want als de pandemie eenmaal achter de rug is, komt het werkleven – hopelijk – snel terug op gang. Wacht dus niet af maar ga op zoek naar de vacature die het best bij je past. Een voordeel: heel veel hr-verantwoordelijken werken momenteel thuis, waardoor ze veel makkelijker sollicitatiegesprekken kunnen inplannen.
Nu het sociale leven zo goed als stil ligt – geen festivals, geen hobby’s en geen grote familiefeesten – heb je meer vrije tijd om na te gaan wat je écht wilt. Wat zijn je sterktes? Wat doe je graag? Waar wil je over tien jaar staan? Als je een vacature hebt gevonden die aan al je verwachtingen voldoet, neem je het bedrijf onder de loep. Daarna is het gewoon nog een kwestie van een passende cv en motivatiebrief op te stellen.
Het is al vaak gezegd en geschreven, maar je netwerk is van onschatbare waarde. Vertel vrienden, familieleden en kennissen dat je op zoek bent naar een baan. En deins niet terug om ook op sociale media je jobzoektocht onder de aandacht te brengen. Wie weet is de oplossing wel dichterbij dan je denkt!
Heel wat sollicitatiegesprekken vinden vandaag de dag virtueel plaats. De gewone regels blijven gelden: ken het bedrijf, durf vragen stellen en wees gewoon jezelf. Maar bij zo’n videocall komt nog net iets meer kijken. Zorg dat je webcam en microfoon werken, zoek een rustige plek uit waar je ongestoord kunt praten en maak de tool die je nodig hebt gebruiksklaar. Een test op voorhand is geen overbodige luxe.
Luister altijd naar je buikgevoel. Het is heel logisch dat je twijfelt wanneer ze je een contract aanbieden. Zeker als je nog niet ter plekke bent geweest en niet hebt kunnen proeven van de werkcultuur. Misschien kan een gesprek met een toekomstige collega of leidinggevende je geruststellen. Zo niet, wees dan eerlijk en vraag om de contractondertekening uit te stellen tot je een dagje kunt proefdraaien op het bedrijf.
Durf verder kijken. Misschien vind je wel een tijdelijke job waardoor je toch al een paar maanden aan de slag kunt. En wie weet leidt dat uiteindelijk wel tot een vast contract.
Misschien vind je niet onmiddellijk de vacature van je dromen, maar zie je een tijdelijke baan in een heel andere sector wel zitten. De zorgsector en het onderwijs kunnen zeker extra krachten gebruiken. Je bouwt ervaring op, je toont dat je flexibel bent én je vergroot je kansen op vast werk. Dat is wat telt, toch?
Heeft het bedrijf van je dromen geen vacature openstaan? Solliciteer dan spontaan. Recruiters hebben nu meer tijd om goede werknemers te spotten, dus waag je kans.
Door simpelweg je kennis wat bij te schaven. Verbeter je Frans of Engels, volg een cursus computervaardigheden of verdiep je in iets helemaal anders. Zo heb je weer een extra troef op je cv.
(dt/em)
18 augustus 2020Alles verandert door corona, dus ook solliciteren en rekruteren. We vroegen aan werkgevers én kandidaten hoe zij dit aanpakken.
Aaanwerving van sollicitanten in het post-Covid-19 gaan gepaard met nieuwe verwachtingen, bij werkgevers én werknemers...
Het leven is één grote leerschool en die school is wel degelijk cool. Levenslang leren is een must, maar hoe hou je dat levenslang vol?
Wat als je elke dag met grote tegenzin naar het werkt gaat? Hoog tijd om iets te doen aan je werkgeluk!
Loon, werksfeer, jobinhoud of bedrijfslocatie? Er zijn verschillende criteria waarom iemand voor een bedrijf wil werken. Al staat ‘the money’ bovenaan.
Een robot die honderden sollicitaties in enkele seconden screent. Vandaag is het realiteit, dankzij Radix, een Belgische specialist in AI.
Door de coronacrisis ondergaat de arbeidsmarkt een serieuze metamorfose. Bepaalde sectoren zullen heel wat nieuwe soorten jobs opleveren...
Corona verandert alles, en dus ook rekruteren. Deze trends tekenen zich af en digitalisering staat hierbij voorop, van meer video tot virtuele jobbeurzen.
Door de maandenlange coronacrisis hebben heel wat werknemers nagedacht over wat ze nu eigenlijk belangrijk vinden qua werk en loopbaan. Hoe zit dat bij jou?