Waar vind ik jobs?
Vorige

1 van 782

Volgende
Volgend artikel:

Werken bij de FOD Financiën: “Het team verbreedt je horizon”

Werk zoeken en vinden in coronatijden: 9 tips

een job zoeken en vinden
Dat het coronavirus een zware impact heeft op de arbeidsmarkt is geen geheim. Wie net afgestudeerd is, zijn job verloor door de crisis of tot het besef is gekomen dat een carrièreswitch aan de orde is, hoeft niet te vrezen. Ook in coronatijden kun je de job van je dromen strikken met deze do’s en don’ts.

1. Wacht niet af

Een goede, gemotiveerde werknemer is altijd welkom. Heel wat bedrijven hebben hun vacatures van vóór de coronacrisis gewoon laten openstaan, want als de pandemie eenmaal achter de rug is, komt het werkleven – hopelijk – snel terug op gang. Wacht dus niet af maar ga op zoek naar de vacature die het best bij je past. Een voordeel: heel veel hr-verantwoordelijken werken momenteel thuis, waardoor ze veel makkelijker sollicitatiegesprekken kunnen inplannen.

2. Ga op onderzoek uit

Nu het sociale leven zo goed als stil ligt – geen festivals, geen hobby’s en geen grote familiefeesten – heb je meer vrije tijd om na te gaan wat je écht wilt. Wat zijn je sterktes? Wat doe je graag? Waar wil je over tien jaar staan? Als je een vacature hebt gevonden die aan al je verwachtingen voldoet, neem je het bedrijf onder de loep. Daarna is het gewoon nog een kwestie van een passende cv en motivatiebrief op te stellen.

3. Vergroot je netwerk

Het is al vaak gezegd en geschreven, maar je netwerk is van onschatbare waarde. Vertel vrienden, familieleden en kennissen dat je op zoek bent naar een baan. En deins niet terug om ook op sociale media je jobzoektocht onder de aandacht te brengen. Wie weet is de oplossing wel dichterbij dan je denkt!

4. Wees voorbereid

Heel wat sollicitatiegesprekken vinden vandaag de dag virtueel plaats. De gewone regels blijven gelden: ken het bedrijf, durf vragen stellen en wees gewoon jezelf. Maar bij zo’n videocall komt nog net iets meer kijken. Zorg dat je webcam en microfoon werken, zoek een rustige plek uit waar je ongestoord kunt praten en maak de tool die je nodig hebt gebruiksklaar. Een test op voorhand is geen overbodige luxe.

5. Stort je niet halsoverkop in een nieuw avontuur

Luister altijd naar je buikgevoel. Het is heel logisch dat je twijfelt wanneer ze je een contract aanbieden. Zeker als je nog niet ter plekke bent geweest en niet hebt kunnen proeven van de werkcultuur. Misschien kan een gesprek met een toekomstige collega of leidinggevende je geruststellen. Zo niet, wees dan eerlijk en vraag om de contractondertekening uit te stellen tot je een dagje kunt proefdraaien op het bedrijf.

6. Een tijdelijke job

Durf verder kijken. Misschien vind je wel een tijdelijke job waardoor je toch al een paar maanden aan de slag kunt. En wie weet leidt dat uiteindelijk wel tot een vast contract.

7. Stap uit je comfortzone

Misschien vind je niet onmiddellijk de vacature van je dromen, maar zie je een tijdelijke baan in een heel andere sector wel zitten. De zorgsector en het onderwijs kunnen zeker extra krachten gebruiken. Je bouwt ervaring op, je toont dat je flexibel bent én je vergroot je kansen op vast werk. Dat is wat telt, toch?

8. Spontane sollicitatie

Heeft het bedrijf van je dromen geen vacature openstaan? Solliciteer dan spontaan. Recruiters hebben nu meer tijd om goede werknemers te spotten, dus waag je kans.

9. Vergroot je kansen

Door simpelweg je kennis wat bij te schaven. Verbeter je Frans of Engels, volg een cursus computervaardigheden of verdiep je in iets helemaal anders. Zo heb je weer een extra troef op je cv.

(dt/em)

18 augustus 2020
Anderen bekeken ook