Werkplek
Vorige

1 van 633

Volgende
Volgend artikel:

Ruim je werkplek op en ... krijg promotie

Wat is nu eigenlijk belangrijker: op kantoor zijn of effectief werken?

Aanwezigheid primeert kantoor
De pandemie was een serieuze les in loslaten. Niet alleen thuis maar evengoed op het werk. Als we één ding geleerd hebben, dan is het dat we niet van acht uur ’s morgens tot tien uur ’s avonds op kantoor moeten zijn om het werk gedaan te krijgen. Waarom blijft aanwezigheid dan toch zo belangrijk?

Het is haast niet te geloven dat er ooit een tijd was waarin mensen elke week minstens veertig uur op kantoor spendeerden (en vaak zelfs langer om indruk te maken op de baas). Dat hoorde gewoon bij het werkleven. Maar plots kwam de pandemie, en kregen werkgevers en werkkrachten de kans om te kijken of het anders kan.

Heeft de pandemie daadwerkelijk verandering gebracht? Nee. Sterker nog: het zogenoemde presenteïsme lijkt weer springlevend. Alleen is het nu digitaal geworden. Mensen werken langer dan ooit en reageren op elk moment van de dag op een e-mail of een bericht. Alleen zo kun je laten zien dat je betrokken bent, niet? Waarom blijft dat toch zo belangrijk?

Werk-privé: ben jij een ‘segmentator’ of een ‘integrator’?

En hoe was je weekend?

Volgens Leigh Thompson, een Amerikaanse hoogleraar management en organisatie, zijn er twee belangrijke psychologische fenomenen die dat presenteïsme voeden. Een eerste is het ‘louter blootstellingseffect’: hoe meer iemand wordt blootgesteld aan iets of iemand, hoe meer affiniteit er ontstaat. Wie vind je fijner: een collega die je elke dag ziet of iemand die je maar een keer in de maand ziet. De eerste, toch? Als je jezelf zichtbaar maakt, gaan mensen je leuker vinden, zelfs al kunnen ze niet zeggen wat ze net zo tof vinden aan je.

Het tweede psychologische fenomeen wordt het ‘halo-effect’ genoemd: de neiging om iemand positief te beoordelen op basis van één aspect. Zo gaan we een collega die ’s morgens een kopje koffie brengt of elke maandag vraagt naar het weekend sneller als productief zien. Ook al bewijst een simpele vraag of een tas koffie dat helemaal niet.

Een moeilijke klus

Naar kantoor gaan heeft duidelijk voordelen, maar ironisch gezien wil die aanwezigheid niet per se zeggen dat werknemers op kantoor ook effectief productiever zijn. In een kenniseconomie is dat sowieso al moeilijk te meten. Vroeger was de economie meer gericht op productie en kon je de productiviteit toetsen aan de hand van tastbare resultaten. Nu denken bazen veel te snel dat hun werknemers presteren van zodra ze aan hun bureau zitten.

Extra: Schermwerkers zijn slechts 2,8 uren productief

Hoog tijd dus om dat presenteïsme voorgoed vaarwel te zeggen, zowel fysiek als digitaal. Leidinggevenden moeten een gezondere sfeer zien te creëren op de werkvloer. Hoe?

Door iedereen de rust te geven die ze nodig hebben. Laat je werknemers op tijd stoppen en van hun avond genieten, zonder nog mails of telefoontjes te beantwoorden. En kijk naar stoorzenders op de werkvloer. Wie hangt er maar wat rond en wie is effectief aan het werk? Goede afspraken maken goede vrienden, en ze kunnen dat hardnekkige presenteïsme de kop indrukken. Makkelijk? Zeker niet!

Lees ook: Hebben we nog een kantoor nodig?

(dt/em) - Bron: BBC

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook