Het loon van...
Vorige

1 van 867

Volgende
Volgend artikel:

Welke ingenieur verdient het meest?

Wat doet en verdient een sales assistant?

Tasha Bollingh
“Opportuniteiten genoeg voor professionals die als sales assistant aan de slag willen,” aldus Tasha Bollingh, recruitment consultant bij staffing specialist Walters People. Zij legt uit wat de verantwoordelijkheden en doorgroeimogelijkheden zijn in deze functie, welk loon je als sales assistent kunt verwachten én in welke sectoren de vraag momenteel het hoogst is.

Wat zijn de voornaamste taken van een sales assistant?

Sales assistant is een heel gevarieerde functie, waarbij je verantwoordelijk bent voor de commerciële administratie. Orders verwerken, offertes opmaken en sturen, contracten opstellen, het klantenbestand onderhouden en eventueel zelfs facturen opmaken of leads researchen zijn enkele van de voornaamste taken.

“Verder ben je ook een vaste contactpersoon voor het cliënteel: je informeert klanten via e-mail of telefoon over de status van hun orders, beantwoordt vragen en handelt klachten af,” vult Tasha aan. “Ook sta je nauw in contact met leveranciers en transportfirma’s om leveringen op te volgen.”

Intern werk je niet enkel samen met het sales team, maar ook met customer service, boekhouding, marketing, planning, enzovoort. “Bij kleine tot middelgrote bedrijven zien we trouwens regelmatig dat sales assistant een soort ‘hybride’ functie is, waarbij je deels ook de rol van marketing assistant, planning assistant of customer service officer voor jouw rekening neemt”, aldus Tasha. Ideaal dus om op korte tijd uitgebreid ervaring op te doen binnen de bedrijfswereld!

Op zoek naar een nieuwe uitdaging als sales assistant? Bekijk het actuele vacatureaanbod en go for happy!

Welke opleiding en vaardigheden heb je nodig om sales assistant te worden?

“Voor de functie van sales assistant zijn organisaties doorgaans op zoek naar een kandidaat met een bachelor diploma, bijvoorbeeld Office Management, Communicatie Management, … Regelmatig zien we ook dat mensen met een zeer specifiek diploma een streepje voor hebben als sales assistant, omdat een goed inzicht in de sector handig is voor het beantwoorden van productvragen of het opstellen van offertes”, verduidelijkt Tasha. “Wil je bijvoorbeeld graag in een industriële organisatie aan de slag, dan is een diploma in een technische richting een groot pluspunt. Ambieer je een sales carrière in de mobility sector? Dan is een bacheloropleiding Automotive Management of Autotechnologie hiervoor een sterk pluspunt.”

Meer dan de specifieke studierichting blijken echter vooral motivatie en human skills doorslaggevend bij het aanwerven van sales assistants. Zo zijn onder andere sterke communicatievaardigheden een must. Je staat namelijk dagelijks in contact met verschillende interne divisies en externe partners, en speelt hierbij een coördinerende rol. Ben je tweetalig Nederlands/Frans én spreek je bovendien een mondje Engels? Dan heb je bij veel organisaties een streepje voor.

Verder moet je ook nauwkeurig kunnen werken en een kei zijn in timemanagement. Als sales assistant heb je immers heel wat zaken om op te volgen en deadlines om rekening mee te houden. En ook softwarevaardigheden zijn ten slotte belangrijk: er wordt kennis van MS Office verwacht, waarbij ervaring met Excel een groot voordeel is, en kennis van CRM- of ERP-software.

CHECK: Welke kwaliteiten heb je vandaag nodig op de arbeidsmarkt?

Wat is de huidige vraag naar sales assistants?

“Sales assistants zijn onmisbaar in elk bedrijf. Een vlotte verkoopadministratie en klantenopvolging zijn essentieel voor elke business,” vertelt Tasha. “De vraag naar sales assistants is dan ook heel stabiel. Vooral in sectoren waar bedrijven momenteel een forse groei kennen, met name milieu en duurzaamheid, energie, farmaceutica en mobility is de nood aan (inside) sales talent hoog.”

Go for happy! Deze bedrijven zijn op zoek naar een (m/v) sales assistant

Wat zijn de carrièremogelijkheden voor een sales assistant?

“Een goede sales assistant is goud waard voor de organisatie. Veel bedrijven bieden dan ook interessante carrièrepaden op maat, volgens jouw eigen ambities en interesses,” weet Tasha. “Ben je helemaal gebeten door sales? Dan kun je bijvoorbeeld evolueren naar een job als inside sales medewerker. Van daaruit kun je dan verder groeien naar de functie van vertegenwoordiger of accountmanager. Blijf je liever werkzaam in de administratie? Dan kun je naar de rol van teamleader administratie of office manager toe werken.”

Welke job past best bij jou? Ontdek het in 5 stappen!

Hoeveel verdient een sales assistant?

  • Met 0 tot 3 jaar ervaring bedraagt je bruto maandloon als sales assistant 2.100 tot 2.700 euro, afhankelijk van je opleiding en vaardigheden. Als pas afgestudeerde met een bachelor diploma en een goede talenkennis, kun je bijvoorbeeld rekenen op een startloon rond 2.300 euro bruto per maand.
  • Heb je 3 tot 6 jaar ervaring, kun je je loon zien stijgen tot 2.400 à 3.200 euro bruto.
  • Professionals met meer dan 6 jaar ervaring kunnen een brutoloon verwachten van 2.700 tot 3.500 euro.
Gelukkig met wat je verdient?

Het bruto maandloon wordt doorgaans aangevuld met een interessant pakket aan extralegale voordelen, zoals maaltijdcheques, laptop en gsm, groeps- en hospitalisatieverzekering, enzovoort. “Veel werkgevers hebben tegenwoordig oog voor het welzijn op de werkvloer en de work-life balance. Dit uit zich in het aanbod van telewerk en glijdende werkuren, fietsleasing, fruit op het werk en gezonde lunches”, besluit Tasha. “Daarnaast geven sommige organisaties hun medewerkers korting op hun producten. In de mobility sector kan je bijvoorbeeld aan heel voordelige voorwaarden voor een persoonlijke leasingwagen opteren.”

(sp/kv) - Bron: Walters People

28 juli 2023
Anderen bekeken ook