Zo leer je constructief feedback geven én ontvangen
Wie niet constructief met feedback of kritiek weet om te gaan, kan nooit beter worden. Dat is een sterke uitspraak, waar veel waarheid in zit.
Voor werknemers die op zoek zijn naar een nieuwe job zijn het goede tijden: door de krapte op de arbeidsmarkt zijn er namelijk heel wat interessante vacatures beschikbaar. Ook voor werknemers die een carrièreswitch overwegen en zich willen herscholen liggen er heel wat kansen voor het grijpen.
Wie door de talrijke vacatures scrollt of bladert, merkt het meteen op: naast de traditionele vaardigheden ligt de nadruk vooral op de zogenaamde soft skills. Niet onlogisch want door het nijpende tekort aan personeel kijken sommige werkgevers iets minder naar de kennis (hard skills) maar leggen ze meer de focus op de persoonlijke eigenschappen (soft skills).
Lees ook: 16 moeilijk te leren vaardigheden die je écht zullen helpen
De snelle digitalisering, de introductie van AI-technologieën en de verdere automatisering van de arbeidsmarkt zorgen ervoor dat onze manier van werken evenredig snel mee-evolueert. Om als werknemer je mannetje (m/v/x) te blijven staan op de werkvloer beschik je dus best over de juiste vaardigheden. Dit zijn ze.
Problemen en onverwachte situaties zijn er om opgelost te worden. Door creatief en logisch na te denken ben je in staat om de best mogelijke oplossing te bedenken.
Stappenplan: hoe los je problemen op je werk op?
In een wereld vol veranderingen heb je een streepje voor als je ideeën (en zelfs gevoelens) goed duidelijk kunt overbrengen. Daarnaast sta je open voor opbouwende kritiek en weet je hoe je empathisch moet omgaan met je collega’s en (veeleisende) klanten.
Samen bereik je meer dan alleen, ook op de werkvloer. Alleen door samen te brainstormen, oplossingen te bedenken en ideeën uit te werken, kunnen doelen bereikt worden.
Extra: Deze 3 zaken bepalen de kracht van je team
Bepaalde taken of procedures veranderen snel en wie zich niet vlug kan (of wil) aanpassen, krijgt het moeilijk. Levenslang leren en met een open mind veranderingen aanpakken maakt van jou de ideale werknemer.
Of je nu hybride werkt of volledig van thuis uit: het efficiënt inplannen van je workload zal een voortdurende uitdaging blijven. Stel je prioriteiten en organiseer je werk zo optimaal mogelijk. Ook goed om te weten: geen enkele werkgever zit te wachten op een collega met een burn-out. Stel dus op tijd je grenzen voor je ze overschrijdt.
CHECK: De trucs om levenslang te blijven (bij)leren
(fd)
15 februari 2023Wie niet constructief met feedback of kritiek weet om te gaan, kan nooit beter worden. Dat is een sterke uitspraak, waar veel waarheid in zit.
De wereld rondom ons is razendsnel aan het veranderen. Beschik je over de vaardigheden die jouw job future proof maken?
Lijkt een carrièreswitch in een andere sector voor jou een mission impossible? Met het juiste actieplan ligt die nieuwe toekomst helemaal voor je open...
De wereld staat niet stil en net daarom is het belangrijk dat je je skills blijft perfectioneren. Hoe pak je dat aan zonder het jezelf té moeilijk te maken?
De ene vaardigheid is de andere niet. Sommigen hebben we meteen onder de knie, voor anderen moeten we net iets meer moeite doen. Maar opgeven is geen optie...
Ook op het werk zijn de prestaties pas goed als het team functioneert. En zo’n goed team heeft een positieve impact op klanten én patiënten. Maar hoe herken je een sterk team?
Doelen. We kunnen ze vergelijken met de goede voornemens die we elk jaar stellen. Eerst zijn we enthousiast, maar dat gevoel verdwijnt wanneer de werkdruk toeneemt.
Vertragingen, personeelstekort, ... Het zijn geen aangename situaties op de werkvloer. In dit stappenplan leer je de kunst van het probleemoplossend denken.
Het leven is één grote leerschool en die school is wel degelijk cool. Levenslang leren is een must, maar hoe hou je dat levenslang vol?