Persoonlijke ontwikkeling
Vorige

1 van 942

Volgende

Welke kwaliteiten heb je vandaag nodig op de arbeidsmarkt?

Welke kwaliteiten heb je vandaag nodig op de arbeidsmarkt
2023 werd door de Europese Commissie uitgeroepen tot het Europees Jaar van de Vaardigheden. Maar welke specifieke vaardigheden heb je nu zoal nodig op de werkvloer?

Goede tijden

Voor werknemers die op zoek zijn naar een nieuwe job zijn het goede tijden: door de krapte op de arbeidsmarkt zijn er namelijk heel wat interessante vacatures beschikbaar. Ook voor werknemers die een carrièreswitch overwegen en zich willen herscholen liggen er heel wat kansen voor het grijpen.

Wie door de talrijke vacatures scrollt of bladert, merkt het meteen op: naast de traditionele vaardigheden ligt de nadruk vooral op de zogenaamde soft skills. Niet onlogisch want door het nijpende tekort aan personeel kijken sommige werkgevers iets minder naar de kennis (hard skills) maar leggen ze meer de focus op de persoonlijke eigenschappen (soft skills).

Lees ook: 16 moeilijk te leren vaardigheden die je écht zullen helpen

Dé vaardigheden van 2023

De snelle digitalisering, de introductie van AI-technologieën en de verdere automatisering van de arbeidsmarkt zorgen ervoor dat onze manier van werken evenredig snel mee-evolueert. Om als werknemer je mannetje (m/v/x) te blijven staan op de werkvloer beschik je dus best over de juiste vaardigheden. Dit zijn ze.

1. Je denkt probleemoplossend

Problemen en onverwachte situaties zijn er om opgelost te worden. Door creatief en logisch na te denken ben je in staat om de best mogelijke oplossing te bedenken.

Stappenplan: hoe los je problemen op je werk op?

2. Je kunt goed communiceren

In een wereld vol veranderingen heb je een streepje voor als je ideeën (en zelfs gevoelens) goed duidelijk kunt overbrengen. Daarnaast sta je open voor opbouwende kritiek en weet je hoe je empathisch moet omgaan met je collega’s en (veeleisende) klanten.

3. Teamwork is voor jou vanzelfsprekend

Samen bereik je meer dan alleen, ook op de werkvloer. Alleen door samen te brainstormen, oplossingen te bedenken en ideeën uit te werken, kunnen doelen bereikt worden.

Extra: Deze 3 zaken bepalen de kracht van je team

4. Aanpassingsvermogen 2.0

Bepaalde taken of procedures veranderen snel en wie zich niet vlug kan (of wil) aanpassen, krijgt het moeilijk. Levenslang leren en met een open mind veranderingen aanpakken maakt van jou de ideale werknemer.

5. Je bent een time manager

Of je nu hybride werkt of volledig van thuis uit: het efficiënt inplannen van je workload zal een voortdurende uitdaging blijven. Stel je prioriteiten en organiseer je werk zo optimaal mogelijk. Ook goed om te weten: geen enkele werkgever zit te wachten op een collega met een burn-out. Stel dus op tijd je grenzen voor je ze overschrijdt.

CHECK: De trucs om levenslang te blijven (bij)leren

(fd)

15 februari 2023
Anderen bekeken ook