Welke job past bij mij?
Vorige

1 van 818

Volgende
Volgend artikel:

Aan welke operator had je gedacht?

Mede mogelijk gemaakt door: Bright Plus HQ

Drie misverstanden rond de job van assistant

BrightPlus_Violaine_Baeten
“De assistant evolueert naar expert.” (Violaine Baeten, marketingmanager bij Bright Plus)
Het beroep van assistant is toe aan een positieve PR-campagne. De functie is de afgelopen jaren helemaal veranderd. De uitvoerende taken maken steeds vaker plaats voor andere verantwoordelijkheden. Violaine Baeten, marketingmanager bij Bright Plus, somt drie hardnekkige misverstanden op.

1. Een assistant ondersteunt één manager

De klassieke secretaressefunctie kun je vandaag het best omschrijven als een personal assistant (PA) of een management assistant (MA). “Zo’n PA staat iemand bij, zoals een CEO. Terwijl een MA eerder een heel team, denk aan een managementteam, ondersteunt”, weet Violaine. De voorbije jaren is er minder vraag naar MA’s of PA’s. “Nog maar 16 procent van onze vacatures bij Bright Plus zijn pure managementassistantfuncties. De reden hiervoor is dat bedrijven zoeken naar gespecialiseerde profielen, medewerkers die knowhow en ervaring hebben in een specifiek vakdomein.”

De assistant evolueert dus naar expert en het wordt een verzameling van heel wat functies, net als een manager. Zo duikt de functie op in diverse afdelingen en sectoren. “Denk aan de sales assistant, HR assistant, legal assistant en customer service assistant.”

2. Het werk van een assistant is uitvoerend

De voorbije jaren is het takenpakket van de assistant mede door de digitalisering gevoelig veranderd. Klassieke uitvoerende taken vallen weg. Managers hebben bijvoorbeeld softwaretools om hun agenda zelf én efficiënt te beheren. En dat biedt heel wat mogelijkheden.

“Een assistant staat vandaag bijvoorbeeld ook in voor projecten, denk aan het organiseren van (online) events”, vertelt Violaine. Ze benadrukt de noodzaak aan skills rond samenwerking en communicatie. Een andere trend die ze opmerkt, is dat veel bedrijven ook inzetten op outsourcing via detachering of freelancers.

3. Assistants zijn gemakkelijk te vinden

Voor assistants staat talenkennis vaak voorop. “Veel van onze klanten vragen mensen die goed tot perfect drietalig zijn”, stelt ze. “In vergelijking met enkele jaren geleden zien we bij starters een verschil in niveau, eigenlijk een verschuiving. De kennis van het Engels is doorgaans beter, terwijl bij het Frans de grammatica wel oké is, maar de woordenschat minder uitgebreid. Al wordt dat door ervaring wel goedgemaakt.”

Door dit alles is de job van assistant vandaag een knelpuntberoep. “Er is een grote vraag naar gespecialiseerde krachten. Maar mede door de negatieve connotatie zien bijvoorbeeld jongeren deze functie niet zitten.” Jammer, vindt ze. “Het is een job waarin je veel hoort en leert. Een job die zeker een springplank kan zijn voor een mooie en uitdagende loopbaan.”

Go for happy! Deze bedrijven zijn op zoek naar een (m/v) assistant ...

(William Visterin) - Bron: Go for happy! Magazine

16 juni 2021
Anderen bekeken ook