Welke job past bij mij?
Vorige

1 van 547

Volgende

Waarom willen we allemaal freelancer zijn?

Steeds meer mensen kiezen voor het pad van freelancer, in 2016 was er een stijging van ruim 5 procent ten opzichte van 2015. Freelancers vinden we in alle takken van de economie, van consultant, grafisch vormgever en vertaler tot copywriter, fotograaf en informaticus. Bedrijven hebben het alsmaar moeilijker om mensen te vinden voor een vaste job. De jongere generatie wil haar carrière zo veel mogelijk zelf bepalen en op elk gegeven moment uit een job kunnen stappen.
“Het aantal zelfstandige thuisverplegers neemt fors toe.” (Robby Vanuxem, Hays Belgium)

Volgens Robby Vanuxem, managing director van rekruterings- en selectiebureau Hays Belgium waren millennials die afstudeerden tijdens de economische crisis, volop op zoek naar zekerheid en vast werk. “Ze kozen het zekere voor het onzekere, met als gevolg dat ze daarna snel ontgoocheld raakten bij een aantrekkende economische markt: ze zaten vast aan werktijden (38 urenweek, 20 dagen verlof, …) en zagen hun vrijheid ingeperkt”, stelt hij.

“Eigenlijk wilden ze, leergierig als ze zijn, nog bijstuderen. Maar dat valt moeilijk te combineren met het rigide bediendenstatuut. Ze merkten dat hun skills goed in de markt lagen en wilden meer risico nemen.”

Banksector: IT’ers als freelancers

Volgens Vanuxem valt de opwaartse trend rond freelancing ook te verklaren uit de bedrijven zelf. “In de bankensector kregen veel IT’ers een aantal jaar geleden een vast contract, want IT was lange tijd een kernactiviteit bij de banken. IT-profielen waren bijgevolg erg gegeerd, maar ze roteerden ook snel van job tussen verschillende banken”, vertelt hij.

“Daardoor kregen banken het moeilijk om nieuwe mensen aan te trekken en beseften ze dat het niet langer mogelijk was om alle knowhow binnenshuis te houden. Ze begonnen vervolgens met het uitbesteden van taken op de vaardigheden die ze nodig hadden. Uiteindelijk wierven banken IT’ers vaker aan als freelancer in plaats van als bediende.”

40 procent meer verdienen als zelfstandig thuisverpleger

De freelancetrend zal zich voortzetten in andere sectoren waar knelpuntberoepen talrijk zijn, zoals in de bouw. Maar ook in de accountancysector is er een mentaliteitsverandering merkbaar. “Schoolverlaters leren bij de grote kantoren de knepen van het vak als boekhouder en worden enkele jaren later zelfstandige accountants”, stelt Robby Vanuxem.

“Zelfs in de verpleging – een typisch knelpuntberoep met onregelmatige uren en shifts – is de trend van verzelfstandiging ingezet. Het aantal zelfstandige thuisverplegers neemt fors toe. Zij kunnen hun uren immers zelf kiezen en verdienen 30 tot 40 procent meer dan in vast dienstverband.” Betekent de forse toename van freelancers dat we binnen afzienbare tijd geen bedienden meer zullen hebben? “Nee, maar de opwaartse trend betekent wel dat we voor knelpuntberoepen tot een meer evenwichtige situatie zullen komen tussen mensen in vast dienstverband en freelancers.”

Braindrain

Een werknemer met een bediendencontract en met veel specifieke kennis, flexibiliteit en mobiliteit die de stap naar freelancing zet, kan erg gegeerd zijn in het buitenland en zijn talent over de grens meenemen. “Vorig jaar vertrokken bijna 30 procent meer jongeren naar het buitenland dan tien jaar geleden. Momenteel heerst al de discussie over hoelang die mensen daar zullen blijven en of ze uiteindelijk terugkomen met meer kennis en skills”, besluit Vanuxem.

Van master biotechnologie tot freelance data scientist

Bart Aelterman (30) behaalde een master in de biotechnologie. Zijn thesis had zowel raakvlakken met biologie als met informatica, een doctoraat in de bio-informatica was een logisch vervolgtraject. “Toch ben ik hiermee gestopt omdat ik meer carrièreperspectieven zag in informatica dan in biologie.”

Bart Aelterman kon daarna aan de slag op het IT-departement van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (NIBO). “Een half jaar geleden zette ik de stap naar freelancing als data scientist, waarbij ik voornamelijk big data probeer te structureren”, vertelt hij. “Ik ga zelf op zoek naar opdrachten, soms komen er ook kleine opdrachten binnen via mijn netwerk. Daarnaast maak ik gebruik van jobsites waar ik mijn cv post en sporadisch krijg ik hierop reacties”, vertelt Aelterman.

Sinds kort is hij als freelancer aan de slag bij de webshop Vente-Exclusive.com in Sint-Pieters-Leeuw, voor een periode van één jaar. “Het e-commercebedrijf telt vandaag al driehonderd medewerkers en is actief in verschillende sectoren met een focus op fashion en lifestyle. Het onderscheidt zich door kortlopende verkopen van bekende merken gekoppeld aan kortingen.”

Specialisatie loont

Als data scientist houdt zijn taak in om relevante informatie te verzamelen. “We proberen te voorspellen wat interessant kan zijn voor bepaalde bezoekers van de webshop. Het is een boeiende job waarin ik mijn talenten volledig kan ontplooien. Ik werk hoofdzakelijk op het kantoor bij Vente-Exclusive.com, één dag werk ik van thuis uit”, vertelt hij.

“Ik ben al lang geen uitzondering meer als IT-freelancer, steeds meer mensen maken de overstap. Ik ervaar iedere opdracht als een nieuwe uitdaging en leerschool. Met de opgedane kennis in een project stijgt mijn waarde als gespecialiseerde freelancer”, besluit Aelterman.

De Vlaamse freelancer in cijfers

139.400 freelancers in 2016
( +5,3% t.o.v. 2015) 

Geslacht:
23,7% vrouwen
76,3%: mannen
 

Ervaring:
1-5 jaar: 32%
5-10 jaar: 28%
10-20 jaar: 26%
Meer dan 20 jaar: 11%

Statuut:
Zelfstandige in hoofdberoep: 32,4%
Zelfstandige in bijberoep: 17,8%
Met een vennootschap: 49,6 %

(wv) - Bron: Freelancer Focus 2016, UNIZO 

Vanaf 23/2 start Unizo in Kessel-Lo met een coachingtraject voor freelancers dat vijf weekavonden loopt. Meer info op: unizo.be/activiteiten 

Bart Aelterman 16 februari 2017
Aanbevolen jobs
Anderen bekeken ook