Meer/minder verdienen
Vorige

1 van 317

Volgende

Waarom vrouwen niet krijgen wat ze willen

14 april 2010
Als vrouwen voor een ander onderhandelen, zijn ze succesvoller dan mannen. Toch slagen ze er zelf minder in om te krijgen wat ze willen. Het boek ‘Strategisch onderhandelen voor vrouwen’ wil daar wat aan doen. "Vrouwen laten ontzettend veel kansen liggen", meent auteur Elisa de Groot.
vrouw onderhandelen
"Amper 7 procent onderhandelt over het startsalaris" (Elisa de Groot, In Touch Management)

Na tientallen sollicitaties krijg je eindelijk je eerste baan aangeboden. Dus hap je meteen toe. En aangezien je zo enthousiast bent, maakt het loon niet zoveel uit, toch? “Dat is een fout die veel vrouwen maken. Ze zeggen direct ‘ja’ en plaatsen zich daardoor in een slechte positie om over het loon te onderhandelen”, merkt Elisa de Groot op.

Strategisch onderhandelen

Samen met co-auteurs Monic Bührs en Yvette Berkel reikt ze in het boek ‘Strategisch onderhandelen voor vrouwen’ advies aan hoe je als vrouw wél kan krijgen wat je wil. Ze stellen daarbij vast dat onderhandelen voor de meeste vrouwen een vreemd beestje is.

Het ironische is dat vrouwen in feite betere onderhandelaars zijn dan mannen. “Vrouwen zijn er sterk in een verbinding te maken met hun gesprekspartner. Tezelfdertijd zijn ze erop gericht om relaties in stand te houden. Dat maakt het moeilijk als ze voor zichzelf iets willen vragen. Ze willen de band met hun baas of wie ook de tegenpartij is namelijk geen schade berokkenen”, aldus de Groot.

'Bitch' Angela Merkel

Misschien willen vrouwen ook niet graag voor een ‘bitch’ versleten worden? “Dat speelt zeker mee. Nochtans zien we dat vrouwen die goed over hun salaris hebben onderhandeld, over het algemeen meer respect krijgen binnen een bedrijf. Een hoger loon is tenslotte ook een blijk van waardering. Het onderstreept het belang van de positie die je hebt.”

Met andere woorden: met goede onderhandelaars wordt rekening gehouden. Denk maar aan de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Tijdens de vorige Europese top slaagde ze erin haar standpunt over hulp voor het noodlijdende Griekenland door te drukken. Prompt werd ze de nieuwe ‘iron lady’ genoemd, naar die andere beduchte onderhandelaarster: Margaret Thatcher. Niet meteen twee namen waarmee veel dames graag vergeleken zouden worden. Omdat we toch zo graag aardig gevonden worden.

(ks) - Illustratie: (rp) 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs
Anderen bekeken ook