Vorige

1 van 799

Volgende
Volgend artikel:

Laat je kind spelen voor een betere job later

Waarom is fietsen zo populair bij bedrijfsleiders?

18 juli 2016
Foto door Vadim Misyuchenko via Unsplash
Heel wat topmanagers halen regelmatig hun stalen ros van stal. In het weekend maar ook voor of na het werk. En dat is niet geheel zonder reden, want fietsen biedt opvallend veel voordelen. Voor iedereen, maar zeker voor bedrijfsleiders.

De fiets wint aan populariteit, en niet alleen bij de gewone mens. Heel veel bedrijven stimuleren hun werknemers om de auto in de ruilen voor een fiets. Opvallend: topmanagers kruipen ook zélf in het zadel. In het boek ‘Afspraak aan de meet’ laat Luc Rademakers zien hoe elf topondernemers, waaronder Hans Bourlon en Johan Thijs, groeien in hun functie met dank aan hun stalen ros.

Fietsen is niet alleen gezond, maar het geeft je ook minder stress en maakt je gelukkiger. Ziehier de voornaamste voordelen van fietsen op een rij...

1. Minder stress, meer geluk

Als je in de buitenlucht fietst, kunnen je geest en je lichaam helemaal ontspannen. Endorfines – het gelukshormoon bij uitstek – komen vrij, en het cortisolgehalte – ook wel het stresshormoon genoemd – daalt. Win-win!

2. Fietsen houdt je jong(er)

Onderzoek toont aan dat als je drie keer per week 45 minuten fietst, je biologische leeftijd met maar liefst 9 jaar verlaagt. Ook leuk: je huid verjongt door te bewegen in de buitenlucht. En iedereen weet: als je je goed voelt in je vel, kun je de hele wereld aan.

3. De perfecte hersentraining

Fietsen beschermt niet alleen oudere mensen tegen dementie, maar houdt je brein ook op een heel andere manier jong. Onderweg krijg je continu prikkels. Dat is een goede training voor je geheugen. Een absolute must voor iemand met veel verantwoordelijkheden.

4. Betere slaap

Wie weinig slaapt, komt maar moeilijk de dag door. Je nachtrust is dus heel belangrijk! Als je overdag een uurtje fietst, dan komt dat je slaap alleen maar ten goede. Let wel: kruipt niet ’s avonds laat nog op de fiets, dat kan net het tegenovergestelde effect hebben.

5. Goed voor de weerstand

Een bedrijfsleider die regelmatig ziek is? Een regelrechte ramp. Misschien daarom dat zoveel topmanagers vaak gaan fietsen. Want dat geeft de weerstand een boost. Je bent beter gewapend tegen bacteriën en virussen, zelfs als je in de regen fietst.

6. Milieu- en portemonneevriendelijk

Als je de fiets neemt in plaats van de auto, vermijd je veel uitstoot en giftige gassen. Goed voor het milieu en je medemens. En zo bespaar je meteen heel wat centen uit, want je moet ook minder dure brandstof meer kopen.

7. Gezonde dosis vitamine D

Natuurlijk zonlicht? Dat betekent een gezonde dosis vitamine D, een onmisbaar ingrediënt voor de opbouw van botten en de werking van spieren. En een gezond lichaam kan natuurlijk tien keer meer aan.

8. Netwerken

Fietsen is de perfecte manier om samen op een ontspannen manier buiten te zijn met collega’s. Het tempo bepaal je helemaal zelf, waardoor er tijd is voor een gezellige babbel. Ideeën met andere topmanagers uitwisselen? In het zadel gaat het een stuk makkelijker. Wist je trouwens dat er in de Antwerpse Kempen een heus netwerk is? Het Netwerk Fietsende Managers brengt bedrijfsleiders samen die een voortrekkersrol willen nemen op het vlak van fietsbeleid in hun onderneming.

9. Het goede voorbeeld

Als topmanager heb je natuurlijk een voorbeeldfunctie. Als je dus zelf op de fiets stapt, dan moedig je je werknemers aan hetzelfde te doen. Waar wacht je nog op?

(dt/em)  

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook

Artikels zoeken

Aanbevolen jobs

Wil jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Of zoek in 14193 andere jobs