Vorige

1 van 127

Volgende
Volgend artikel:

Waar wonen de best betaalde Belgen?

Waarom geraken vrouwen moeilijker aan de top?

12 mei 2010
Driekwart van de vrouwen vindt dat ze minder carrièrekansen krijgen dan mannen. Ze worden op allerlei manieren gehinderd op weg naar de top.
vrouw gefrustreerd

Vrouwen blijken erg pessimistisch wat hun gelijke kansen op de arbeidsmarkt betreft. Zo zegt 40 procent van de vrouwen niet hetzelfde loon naar werk te krijgen als de mannen. Dit blijkt uit recent onderzoek van Tempo-Team bij 600 werknemers.

Overwegend mannelijke bedrijfswereld

Een analyse van meer dan 3.000 persoonlijkheidsprofielen door BasicProfileScreen en StepStone legt bloot dat de meerderheid van de vrouwen een heel ander persoonlijkheidsprofiel heeft dan de gemiddelde man. Dat zorgt voor obstakels op het carrièrepad. Zo hebben vrouwen het nog altijd moeilijk om te aarden in een overwegend mannelijke bedrijfswereld.

Minder assertief, minder loon

Vrouwen zijn veel minder zelfverzekerd dan mannen. Ze hechten veel belang aan warme sociale interacties en daardoor zullen ze minder kans maken om de top te bereiken. Uit de analyse blijkt dat zelfs hoog geschoolde vrouwen aanzienlijk minder assertief zijn dan laag geschoolde mannen. Doordat vrouwen lager scoren op assertiviteit, zullen ze bovendien minder goed kunnen onderhandelen over hun loon.

Vrouwen die in wel topfuncties werken, gaan zich sociaal dan weer veel mannelijker gedragen. “Maar het aantal vrouwen dat op zoek gaat naar een managementfunctie ligt beduidend lager dan het aantal mannen", zegt Jan Heiremans van StepStone België.

(ks) 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook

Artikels zoeken

Aanbevolen jobs

Wil jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Of zoek in 16532 andere jobs