Persoonlijke ontwikkeling Vorige

1 van 751

Volgende

Vrouwelijke managers zijn eerlijker

Vrouwelijke managers zijn eerlijker dan mannen. Bovendien manipuleren mannen sneller financiële rapporten als hun bonus afhangt van de bedrijfsresultaten.

8 augustus 2019

Delen

Dat blijkt uit het proefschrift van Yuping Jia, onderzoekster van de Universiteit van Tilburg. Ze onderzocht de wijze waarop in het bedrijfsleven gerapporteerd wordt. Jia kwam tot de conclusie dat persoonlijkheidskenmerken van de manager een grote invloed hebben op de kwaliteit van de verstrekte informatie. Karaktertrekken als eerlijkheid, ambitie en de sociale omgeving spelen een grote rol bij het rapporteren.

Maar ook de prestatiebonus is van groot belang. Hoe hoger de bonus bij positieve resultaten, hoe eerder managers geneigd zijn de financiële verslagen te manipuleren. En dat geldt in sterkere mate voor mannen dan voor vrouwen, zo blijkt uit het onderzoek.

Maar als managers zien dat collega's eerlijk rapporteren, zijn zij zelf ook geneigd waarheidsgetrouw de cijfers te overleggen, blijkt verder. Jia pleit ervoor dat bij de aanstelling van topmanagers beter wordt gekeken naar hun normbesef. Onethisch gedrag in het bedrijfsleven mag niet gedoogd worden, stelt ze.

   Toe aan een nieuwe job? Bekijk hier het jobaanbod.

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?