Vakantiegeld
Vorige

1 van 20

Volgende
Volgend artikel:

Jaarlijks vakantiegeld: waar heb jij recht op?

Voorzichtig met vakantiegeld!

Dirk De Backere, secretaris KBC-ondernemingsraad: "Ook wie palliatief of ouderschapsverlof neemt, gaat de ellende van het terug te betalen vakantiegeld op zijn nek krijgen. Dat is mensen treiteren."
Opgelet! Wie tijdskrediet neemt, krijgt het enkel en dubbel vakantiegeld op zijn rekening. Dat geld kan je beter niet opsouperen, want enkele maanden later moet je het enkel vakantiegeld terugstorten. Dirk De Backere, secretaris van de KBC-ondernemingsraad, klaagt deze kafkaiaanse situatie aan.
Dirk De Backere, KBC
Dirk De Backere, secretaris KBC-ondernemingsraad: "Ook wie palliatief of ouderschapsverlof neemt, gaat de ellende van het terug te betalen vakantiegeld op zijn nek krijgen. Dat is mensen treiteren."

Als je een werkgever verlaat, moet hij je het enkel en dubbel vakantiegeld uitbetalen voor de vakantierechten die je al hebt opgebouwd voor het volgende jaar. Dat dit ook de regel is als iemand beslist om deeltijds te gaan werken, is nog enigszins te begrijpen. "Deeltijds werken is eigenlijk een gedeeltelijke uitdiensttreding", legt Dirk De Backere uit, de secretaris van de KBC-ondernemingsraad. "Strikt theoretisch bekeken, kan je het beschouwen als een soort opzeg. Toch gebeurde dit vroeger nooit."

Tegenwoordig wél. Meer zelfs, ook tijdskrediet wordt nu zo bekeken. "Terwijl dat eigenlijk heel bizar is", vindt De Backere. "Als je tijdskrediet opneemt, ga je weliswaar minder uren werken, toch is dat eerder een contractuele schorsing dan een gedeeltelijke uitdiensttreding. We maken het bij KBC mee dat medewerkers die zelfs nog maar een tiende van een procent minder gaan werken, omdat ze in een ander arbeidsschema terechtkomen, volledig hun enkel en dubbel vakantiegeld uitbetaald krijgen. Vermits die mensen uiteraard nog vakantierechten hebben en het jaar erop ook effectief verlofdagen krijgen, wordt dat enkel vakantiegeld later terug gerecupereerd."

Thematische verloven

Niemand krijgt er kop noch staart aan. Slechts één ding is volgens De Backere zeker: de staat passeert langs de kassa. "Ik heb er enkele jaren geleden de toenmalige minister van Werk, Peter Van Velthoven, over aangesproken. Op de vraag waarom die regel nu zo wordt toegepast, moest hij het antwoord schuldig blijven. Hij ontkende weliswaar formeel dat het verband hield met budgettaire problemen, maar toch is het duidelijk dat overheid op deze manier zo snel mogelijk belastingen en RSZ-ontvangsten wil innen. Die moeten ze later wel deels terugbetalen, maar intussen kennen ze zichzelf toch maar weer een renteloze lening toe."

De Backere vernam dat onlangs op het beheerscomité van de RSZ een voorstel op tafel is gegooid om dit systeem voortaan ook te gebruiken voor mensen die zogenaamde thematische verloven nemen, zoals palliatief verlof, medische bijstand of ouderschapsverlof. "Zo’n thematisch verlof is per definitie van tijdelijke aard en wijst helemaal niet op een verlangen om fundamenteel minder te gaan werken. Ook die mensen gaan dus de ellende van het terug te betalen vakantiegeld op hun nek krijgen. Dit is zinloos. Dit is simpelweg mensen treiteren."

De KBC-man vindt het niet ernstig omdat de overheid zo graag toetert over het creëren van een bedrijfsvriendelijk klimaat en het vereenvoudigen van de administratie. "Als de overheid het dan toch goed zo meent met de efficiënte verwerking van de werknemersfiscaliteit, zou ze beter het spelletje zuiver spelen."

In financiële nesten

Het gevolg van het huidige systeem is immers dat zowel de personeelsdiensten als de werknemers ten prooi vallen aan een administratieve mallemolen. De Backere: "De personeelsadministraties moeten de berekeningen maken en proberen dit zo correct mogelijk te doen. De werknemers worden per brief op de hoogte gebracht van wat er met het vakantiegeld gaat gebeuren en waarom. We waarschuwen hen ook dat ze het geld binnen enkele maanden zullen moeten terugstorten. Voor een grote werkgever zoals KBC is dat nog te behappen, maar bij kleinere bedrijven moet dat voor de personeelsdiensten, sociale secretariaten én de werknemers één grote miserie betekenen."

En je kan nog tien keer tegen iemand zeggen dat hij voorzichtig moet zijn en moet opletten dat hij dat vakantiegeld niet uitgeeft, de som komt wél op zijn rekening en dan is de verleiding natuurlijk groot. Soms kan dit tot financiële problemen leiden. "Als ik goed ben geïnformeerd, hebben zowel werkgevers als vakbonden op het beheerscomité van de RSZ afwijzend gereageerd op het nieuwe voorstel omdat ze slechte ervaringen hebben met dit systeem. Maar blijkbaar wil de overheid er niet van afwijken. De implementatiedatum van de nieuwe regel voor thematische verloven is nog niet bekend, maar vermits het al besproken is, zal het niet zo lang meer op zich laten wachten. Ik kan alleen maar hopen dat de overheid zich toch nog bezint."

(pvd) – Foto: (ip)  

4 februari 2011

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook