Waar vind ik jobs?
Vorige

1 van 551

Volgende

VIDEO: Zo wordt chips gemaakt

Bij een avond in de zetel hoort vaak een zak chips. Paprika, zout of misschien wel pickles? Je hebt vast een favoriet. Maar hoe maken ze chips eigenlijk?
#

De ‘chips-aardappel’ mag niet langer dan 24 uren liggen, anders komen er zwarte vlekken op de chips. Elke dag brengen vrachtwagens de aardappelen rechtstreeks van het land naar de chipsfabriek. Als de kwaliteit goed genoeg is, wordt er chips van gemaakt.

Wassen, sorteren en schillen

Na een grondig wasbeurt worden de aardappelen gesorteerd op grootte. Daarna worden ze machinaal geschild in een grote trommel met een fijne rasp.

Snijden en opnieuw wassen

Nadien gaan de aardappelen naar een andere grote trommel met vlijmscherpe messen. Daar worden ze in heel dunne schijfjes gesneden. Via een lopende band gaan ze naar het waterbad, om het zetmeel af te spoelen zodat de schijfjes niet aan elkaar blijven plakken.

Bakken en sorteren

De gewassen aardappelschijfjes gaan via een lopende band naar een gigantische friteuse. Eens gebakken, haalt een sorteermachine de chips met donkere plekken eruit. Dat gebeurt door een camera die alle schijfjes nauwkeurig bekijkt.

Paprika of zout?

Wat is chips zonder smaak? In een grote, ronddraaiende trommel wordt er zout, paprika of een andere smaak toegevoegd.

Inpakken en wegwezen

Vervolgens verdeelt een machine de krokante schijfjes in zakjes van bijvoorbeeld 35, 100 of 200 gram. Dankzij zuurstofvrije lucht blijft de chips langer vers en knapperig. Bovendien zorgt het luchtkussen ervoor dat de chips minder snel breekt. Uiteindelijk gaan de zakken chips naar distributiecentra, die de zakken verdelen over alle supermarkten.

Wist je dat...

  • het zout vroeger niet tijdens de productie werd toegevoegd, maar in een apart zakje bij de chips zat?
  • 1 kilo chips uit 3 à 4 aardappelen bestaat?
  • er in de enorme ovens van een chipsfabriek maar liefst 2.000 kilo chips kan worden gebakken?

VIDEO

 

(dt/em) 

20 augustus 2019
Aanbevolen jobs
Anderen bekeken ook