Aantal bouwvakkers is opnieuw in stijgende lijn
De afgelopen 5 jaar werden nooit meer werknemers voor de bouwsector gezocht dan nu. Minder goed nieuws is dat heel wat van die jobs niet ingevuld raken.
De lijst van knelpuntberoepen van dit jaar bevestigt de lijst van 2016. “De grootste knelpuntberoepen zijn nog dezelfde”, zegt Pieter Ronsse van de VDAB-studiedienst. Het gaat vooral om technische jobs in de bouw, de industrie en de IT.
Meer zelfs: voor alle technische beroepen uit de lijst is de arbeidsmarkt (nog) krapper geworden. Er zijn minder werkzoekenden en/of meer vacatures. “Op basis hiervan kunnen we stellen dat het knelpuntkarakter nog versterkt is”, stelt Pieter Ronsse. Er is maar één uitzondering bij de technische jobs en dat is het beroep van verantwoordelijke productiemethodes en industrialisatie. Daarvoor lijkt de spanning op de arbeidsmarkt wat te verminderen. Maar bij al de rest dus niet.
Ook buiten de top tien zijn er trouwens heel wat technische knelpuntberoepen: van de tekenaar-ontwerper elektriciteit & elektronica, de leidinggevende industriële productie, de installateur van datacommunicatienetwerken tot de technicus industriële automatisering en technicus koeltechniek & klimatisatie. “Vacatures voor geschoolde technische jobs blijven moeilijk.” Een echte nieuwe lijst van knelpuntberoepen wordt pas begin 2018 verwacht.
(wv) - Bron: VDAB, 2017
Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
De afgelopen 5 jaar werden nooit meer werknemers voor de bouwsector gezocht dan nu. Minder goed nieuws is dat heel wat van die jobs niet ingevuld raken.
Efficiënter samenwerken én dezelfde digitale taal spreken: dat zijn de grote uitdagingen voor alle partijen die betrokken zijn in de bouwsector.
Aanvankelijk werd zij vooral ingezet in de industrie, maar ook in andere sectoren - en met name in de bouw - wint de lean-aanpak terrein.
Cohousingprojecten winnen terrein op traditionele woningbouw. Wat betekent deze nieuwe manier van bouwen voor wie aan de slag wil in de sector?
Al doende leert men. En al doende krijgt men goesting. Dat is althans het uitgangspunt van dit uniek project van Hogeschool PXL en UHasselt.
Een loonbarema is een tabel met brutolonen. Ook de termen barema, loonschaal, loonhoogte of conventioneel loon worden gebruikt. Wij leggen deze begippen uit.
Misschien is er wel een valabele reden waarom hij te laat komt en waarvan je niet op de hoogte bent. Praat er met de collega over.
Van thuis uit werken, allemaal goed en wel, maar het risico bestaat dat we dan een pak minder bewegen. Nochtans is dat niet zo moeilijk.
'Jobhopper' lijkt wel het nieuwe scheldwoord op de werkvloer. Vele werknemers zijn werknomade tegen wil en dank. "Jobhoppen blijkt vaak geen bewuste keuze te zijn", vertelt onderzoekster Elke Valgaeren van de Universiteit Hasselt.