Sollicitatiebrief
Vorige

1 van 71

Volgende

Schrap deze 6 dingen uit je sollicitatiebrief en die job is voor jou!

Schrappen uit sollicitatiebrief
Niet iedereen is een geboren copywriter en ook bij het schrijven van een originele sollicitatiebrief moet je soms alles uit de kast halen. Tip: vermijd clichés en denk goed na over je woordkeuzes.

Wees de parel

De job van een recruiter kun je soms vergelijken met die van een parelvisser in een zee vol knikkers: hij of zij probeert in dat geval die ene parel te onderscheiden die precies matcht met de vacature. Als sollicitant moet je dus een overtuigende en originele sollicitatiebrief schrijven.

De gouden tip hierbij is om zo weinig mogelijk clichés of voorspelbare zinsconstructies te gebruiken. Niet altijd makkelijk maar het helpt al heel wat als je vaak voorkomende uitdrukkingen anders verwoordt of gewoon skipt.

Lees ook: Zo schrijf je een overtuigende motivatiebrief

Vaak voorkomende schriftelijke blunders...

1. “Ik denk dat deze job…”

Hiermee laat je zien dat je niet helemaal zeker bent van je stuk. Dénk je dat die job echt iets voor jou is of ben je helemaal overtuigd? Wees zeker van jezelf en vermijd twijfelachtige emoties zoals “ik denk”, “ik voel” en “ik hoop”.

2. “Goed”

Hoe goed is “goed”? Wat voor de ene “goed” is, is voor de andere maar middelmatig. Probeer daarom een alternatief te vinden die duidelijker weergeeft hoe “goed” jij eigenlijk wel bent. Misschien ben je wel een “efficiënte”, “bedreven”, “deskundige” of “ervaren” kandidaat (M/V/X)?

3. “Deze baan zou me helpen om…”

Wees niet de hulpbehoevende wanneer je gaat solliciteren. Een recruiter is vooral op zoek naar de juiste persoon op de juiste plaats in het bedrijf. Hengel dus niet naar die job om bv. “meer ervaring” op te doen, die kans krijg je sowieso wanneer je de job uiteindelijk binnenhaalt. Focus vooral op jouw meerwaarde en wat jij voor hen kunt betekenen.

CHECK: Voorbeeld van een goede motivatiebrief

4. “Zoals u op mijn cv kunt zien…”

De kans is klein dat de recruiter jouw bijgevoegd cv over het hoofd ziet of niet meer terugvindt in je mail. Wil je toch graag nog een punt uit je cv vermelden of verduidelijken? Draai dan niet rond de pot maar wees direct en schrijf wat je te schrijven hebt.

Word gevonden door werkgevers! Plaats nu je CV op Jobat.be

5. “Ik ben de beste kandidaat want…”

Natuurlijk weet je van jezelf dat jij die ene parel bent in de zee vol knikkers maar probeer toch maar niet arrogant over te komen: iédere sollicitant vindt zichzelf de beste keuze… Aan de recruiter om de ideale match te ontdekken.

6. “Ik heb misschien niet veel ervaring, maar…”

Wees niet te bescheiden en verontschuldig je vooral niet op voorhand voor het feit dat jouw profiel niet perfect lijkt. Richt je – hoe cliché – op je positieve punten en relevante vaardigheden.

Ontdek: Hoe succesvol solliciteren met (te) weinig ervaring?
Mijn Jobat banner

(fd)

12 oktober 2022
Anderen bekeken ook
Meest gelezen
  1. 1 Bereken je vakantiegeld
  2. 6 Bijverdienen na je pensioen: wat zijn de opties?
  3. 2 Dit zijn de 10 best betaalde jobs in België
  4. 7 Ouderschapsverlof: al jouw vragen beantwoord (FAQ)
  5. 3 Schrap deze 6 dingen uit je sollicitatiebrief en die job is voor jou!
  6. 8 Quiet quitting: is gewoon je werk doen goed genoeg?
  7. 4 Bereken hoeveel werkloosheidsuitkering jij krijgt
  8. 9 6 fouten die pas afgestudeerden maken
  9. 5 De arbeidsovereenkomst: hier moet je op letten voor je je handtekening zet
  10. 10 Sexy naar het werk: voor Gen Z geen probleem