Sollicitatiebrief
Vorige

1 van 71

Volgende
Volgend artikel:

Kandidaten die ChatGPT inzetten, worden vaker uitgenodigd

Vaak vergeten, maar erg nuttig: de motivatiebrief

Motivatiebrief is belangrijk
De motivatie- of sollicitatiebrief bij je cv is een extra troef om de aandacht op je kandidatuur te vestigen en je sterke kanten kort toe te lichten. Al wordt zo’n motivatiebrief vandaag al te vaak over het hoofd gezien.

“Sinds de digitale revolutie en de bijhorende evolutie in mobiel rekruteren via apps zien we meer en meer dat de motivatiebrief wegvalt”, constateert Nick Leenaert, talent director bij Unilin, bekend van het Quick-Step-laminaat. “Maar als werkgever kan ik sollicitanten enkel aanraden om van deze mogelijkheid gebruik te maken. Je krijgt namelijk de kans om je te differentiëren van anderen”, oppert Leenaert.

Lees ook: Is een solicitatiebrief nog nodig?

Welke functie?

In je motivatiebrief kan je ook duidelijk maken voor welk type functie je solliciteert. “Heel wat kandidaten solliciteren spontaan, maar geven niet aan welke richting ze uit willen. Terwijl die informatie net heel belangrijk en handig is voor de werkgever”, meent hij. Je kan intussen ook met een LinkedIn- of Facebookprofiel solliciteren.

Extra: Solliciteren via WhatsApp wordt populairder

“Dit maakt het makkelijk en snel, maar de ‘personal touch’ kan hierdoor verwateren. Waar een cv vroeger vrij standaard was qua formaat en de motivatiebrief je de kans gaf om persoonlijk en origineel uit de hoek te komen, komen deze nu vaak samen.” Waardoor het geheel al snel wat onpersoonlijk wordt.

Probeer daarom bijvoorbeeld jouw online cv op LinkedIn wat uit te breiden met info die je anders in een motivatiebrief zou zetten, zo raadt de talent director aan. “Je kan dit doen door een motto neer te pennen, of sterktes en belangrijke verwezenlijkingen in de verf te zetten.”

Cv, motivatiebrief en online solliciteren: je leest er alles over in de nieuwe sollicitatiekit van Jobat! Download op jobat.be/sollicitatiekit

(William Visterin)

13 april 2021
Anderen bekeken ook