Laat een robot je cv opmaken en verdien 8 procent meer
Werkzoekenden die hun cv opmaken met behulp van AI hebben meer kans om aangenomen te worden.
Zeg die saaie motivatiebrief en dito sollicitatiegesprek maar vaarwel. Om aangenomen te worden, moet je opvallen. Hoe je dat doet, lees je hier!
Alles begint bij een origineel cv. Wil jij je creativiteit in de kijker zetten, dan zijn Twitter, Facebook, Instagram, computerspelen en/of videosollicitaties een handig hulpmiddel. Ook een extraatje als humor kan helpen bij het vinden van je droomjob.
Werkzoekenden die hun cv opmaken met behulp van AI hebben meer kans om aangenomen te worden.
The times they are a-changing en ook de manier waarop bedrijven op zoek gaan naar personeel is niet altijd meer zoals vroeger. Dit zijn de trends.
De clown uithangen tijdens het solliciteren is niet echt een aanrader. Toch kun je je best wel creatief in de kijker zetten tijdens het sollicitatieproces...
Een goede cv opstellen, blijft zeer belangrijk. Hoe kan je anders op een gestructureerde manier een overzicht geven van jouw ervaring en kwaliteiten?
Niet iedereen is een geboren copywriter en ook bij het schrijven van een originele sollicitatiebrief moet je soms alles uit de kast halen...
Lange tijd leek een sollicitatie zonder cv als een boterham zonder beleg. Maar voor sommige bedrijven hoeft het cv niet meer. Motivatie primeert!
Heb je een bedrijf op het oog waar je graag wilt werken? Als er geen passende vacature is, dan kun je ook een open sollicitatie sturen. Hoe pak je dat aan?
Minder dan een halve minuut. Dat is voor een doorsnee rekruteerder voldoende om te beslissen of een cv al dan niet op de ‘geselecteerd’-stapel belandt...
Een sollicitatiegesprek gehad? Je denkt dat je het goed gedaan hebt? Nu is het enkel nog afwachten … En daar ga je misschien de mist in.
Een robot die honderden sollicitaties in enkele seconden screent. Vandaag is het realiteit, dankzij Radix, een Belgische specialist in AI.
Het succes van Instagram ontgaat werkgevers niet. Ze schakelen dit platform steeds vaker in om te rekruteren. Hoe maak jij gebruik van dit medium?
Wat tot voor kort nog sciencefiction leek, is intussen ingeburgerd: solliciteren en rekruteren via virtual reality of VR.
Dat sociale media het rekruteringslandschap grondig veranderd hebben, is een understatement. Of het ook werkt?
Wanneer je een nieuwe job zoekt, ben je een verkoper of een marketeer. Je bent je eigen product en zet jezelf best zo goed mogelijk in de markt.
Hoe hip is solliciteren en rekruteren vandaag? Behoorlijk hip. Of wat dacht je van dj’s en joblounges, speeddating, sociale media en virtual reality?
'Boek mij gratis voor één dag. U zult zien dat ik het waard ben.' Met die mededeling op zijn website hoopt Miel Van Opstal uit Lier aan een job te raken. Zijn idee is zo'n succes dat de site enkele uren na de lancering al crashte.
Dertiger Jamie Dodd waagt zich dagelijks aan een nieuwe baan. Het zou een nieuwe wet kunnen zijn, maar deze man doet het op eigen initiatief. Hij heeft er ook zijn redenen voor.
Om tussen de groeiende stapels van kandidaten nog op te vallen, worden sommige werkzoekenden creatiever in hun speurtocht naar een baan.
Een jonge Nederlandse webdeveloper gaat wel heel ver om in ons land aan de bak te komen.
Als er bedrijven zijn waar je dolgraag wilt gaan werken, kan je altijd spontaan solliciteren.