Hoe jobadvertenties lezen?
Vorige

1 van 23

Volgende
Volgend artikel:

Wat betekenen deze termen in een vacature?

5 alarmbellen bij het lezen van een jobomschrijving

Alarmbellen bij het lezen van een jobomschrijving
Lijkt een jobomschrijving jou iets te mooi om waar te zijn? Hou er dan rekening mee dat dit inderdaad zo kan zijn… vooral als er een aantal specifieke termen, zinsconstructies of beschrijvingen in staan. Met deze tips scheidt je het kaf van het koren.

De ene vacaturetekst is de andere niet en iedere werkgever wil zo origineel mogelijk uit de hoek komen. Toch betekent dit niet dat je als werkzoekende alles zomaar blindelings moet geloven wat de vacatures beloven. Door met een kritische blik en een nuchtere kijk tussen de lijntjes te lezen kun je jezelf onnodig tijdverlies of zelfs een negatieve werkervaring besparen.

Dit zijn de spreekwoordelijke rode vlaggen in een vacaturetekst...

1. Overdreven flashy jobtitels

Laat je niet verblinden door over-the-top jobtitels waarin het woord “wizard”, “ninja”, “geek”, “evangelist”, “warrior” of “tovenaar” voorkomt.

Vaak wil de hr-verantwoordelijke hiermee een bestaande jobfunctie opblinken of herwaarderen die in realiteit een iets kleinere wow-factor heeft dan wat de vacaturetekst doet vermoeden. Goed om te weten: tovenaars bestaan niet echt.

2. Té leuk taalgebruik

Niks mis met een vlot geschreven vacaturetekst, al ben je best op je hoede wanneer het taalgebruik té jolig, té leuk, té fantastisch, té eigenzinnig, té cool of té hip is. Vaak is de werkgever hierbij net iets té hard op zoek naar geschikt personeel.

Weet dat het leven geen ponykamp is, ook niet op het werk (... behalve als je werkt op een ponykamp natuurlijk).

Een volwassen en professionele schrijfstijl daarentegen zorgt voor vertrouwen in het bedrijf en geeft jou als werkzoekende een duidelijker en correcter beeld van de bedrijfscultuur en wat de jobinhoud werkelijk inhoudt.

Lees ook: De kloof tussen werkgever en kandidaat...

3. Ellenlange lijsten

Of het nu over de gewenste vaardigheden of over de specifieke verantwoordelijkheden gaat: een ellenlange oplijsting zorgt niet bepaald voor een ontspannen gemoedstoestand. Wat zijn de verwachtingen van de nieuwe collega en is die ogenschijnlijk gigantische taakomschrijving wel haalbaar voor één persoon?

Mag je ervan uitgaan dat je je grenzen zult kunnen stellen of wordt er verwacht dat je spontaan zult overwerken om de workload te kunnen verwerken? Aangezien tovenaars niet echt bestaan – en niemand zit te wachten op een vroege burn-out - is de vacature hoogstwaarschijnlijk een no-go.

4. Onduidelijke verloning

Vooraleer je effectief solliciteert voor een vacature wil je natuurlijk graag weten hoeveel je maandelijks zou verdienen. Wanneer het loon dat vermeld staat op de vacature tussen 2 uiteenlopende bedragen schommelt, kan dat erop wijzen dat je niet altijd het loon zult krijgen dat je verdient maar dat het vooral zal afhangen van je onderhandelingstalent tijdens het sollicitatiegesprek. Deze situatie zorgt natuurlijk niet echt voor een gevoel van vertrouwen.

CHECK: Hoeveel zou jij moeten verdienen?

Tip: vermeldt de vacature een “competitief” of “marktconform” loon, contacteer dan gerust de werkgever. Wat voor de één competitief is, is dat niet altijd voor de ander.

5. Stresstest

Word jij al zenuwachtig van de termen “stressbestendig”, “hoge werkdruk”, “hoog tempo” of “goed omgaan met stress”? Niet onlogisch want vaak duidt het op een stressvolle bedrijfscultuur en dito werkomgeving.

Veel hangt van je persoonlijkheid en ambitie af of je al dan niet zou passen in zo’n werkomgeving. Wees dus vooral eerlijk met jezelf vooraleer je effectief solliciteert voor de functie.

Ontdek ook onze e-gids: Hoe screen je het best een vacature?
Je vind elke dag duizenden jobs op Jobat.be

(fd)

4 januari 2023
Anderen bekeken ook