Teamwork Vorige

1 van 359

Volgende

Samenwerken? Toon je emoties!

Hoe reageer je best wanneer een collega ongegeneerd misbruik maakt van jouw professionele inspanningen? Boos worden, het werkt!

16 februari 2010

Delen

emoties op kantoor

De samenwerking tussen collega’s loopt niet altijd gesmeerd. Hoe pak je een collega aan die zorgeloos meedrijft op het succes van jouw inspanningen? Spanningen kan je wegwerken door eerlijk te zijn. Een emotionele uithaal kan er zelfs voor zorgen dat toekomstige samenwerkingen vlotter verlopen.

'Ik zie jou als iemand die beter kan presteren'

In een laboratorium aan de Erasmus Universiteit van Rotterdam onderzocht Maarten Wubben wat het effect is van geuite emoties op de samenwerking tussen collega’s. “Emoties kan je beschouwen als een sociale hint. Een werknemer die alleen aan zichzelf denkt en liever lui dan moe is, heeft een voordeel als dit onbesproken blijft”, zegt Wubben. Emotionele reacties schuw je dus beter niet als je een oplossing wil bereiken.

Duidelijk maken dat je wel degelijk teleurgesteld bent in een collega kan hem opnieuw motiveren. Je kan boos worden of jouw teleurstelling subtieler aanhalen. “Als je boos wordt, is het waarschijnlijk niet de eerste keer dat je collega voor z’n eigenbelang kiest. Je neemt dan wel het risico dat de situatie escaleert. Via een uiting van teleurstelling blijf je deels positief. Dan zeg je: ik zie jou als iemand die beter kan presteren”, stelt Maarten Wubben.

Niet zonder reden boos

Toch is ook boosheid effectief en soms noodzakelijk. Je lijkt dan waarschijnlijk even niet zo aardig, maar niemand zal aannemen dat je zonder reden boos wordt. “Een derde persoon zal eerder denken dat de samenwerking al meerdere keren slecht liep. Dat geeft iemand een slechte reputatie”, zegt Wubben. Na een bombardement van rechtvaardige kritiek voelt je nalatige collega zich schuldig. Vanaf dan zal hij ongetwijfeld een extra inspanning doen om vlotter samen te werken.

(ab)   

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?