Ziekte Vorige

1 van 103

Volgende

Prijskaartje hoofdpijn? 155 miljard euro

Meer dan de helft van de volwassenen in de EU heeft last van hoofdpijn of migraine. In totaal gaan er daardoor jaarlijks 190 miljoen werkdagen verloren, wat neerkomt op een verlies van ongeveer 155 miljard euro op wereldschaal.

13 mei 2011

Delen

migraine

Het was de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) die deze cijfers naar buiten bracht in een speciaal rapport. Volgens de WHO worden hoofdpijnaandoeningen onvoldoende erkend, terwijl de financiële kosten voor de maatschappij gigantisch zijn.

“Hoofdpijn en migraine krijgen vaak te weinig aandacht”, weet Shekhar Saxena, directeur bij de WHO. “Nochtans zijn het slopende problemen, die er vaak voor zorgen dat mensen niet in staat zijn om te werken. Negentig procent van de mensen stelt tijdens migraine-aanvallen huishoudelijke klusjes uit. Bijna driekwart heeft maar een beperkt vermogen om te werken en de helft van hen gaat helemaal niet aan het werk.”

Serieus probleem

Migraine is voor de samenleving naar schatting de duurste hersenstoornis, zowel in de EU als in de Verenigde Staten. Een op de zes vrouwen en een op de twaalf mannen zou eraan lijden.

Volgens de WHO is het van belang dat de overheid het probleem serieus neemt. “Het personeel in de gezondheidszorg moet meer leren over hoofdpijnstoornissen en de bijbehorende diagnose en behandeling. Passende medicatie moet beschikbaar zijn en goed worden gebruikt.”

(mo) 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?