Go for happy
Vorige

1 van 706

Volgende
Volgend artikel:

Doe de zelfzorgtest: je werk of je leven?

Mede mogelijk gemaakt door: Infrabel

Mobiliteitsmix zorgt voor betere werk-privébalans

Mobiliteit-Infrabel2
“Een grote troef van de fiets is dat je altijd weet wanneer je aankomt.” (Veerle De Roock, productmanager bij Infrabel)
Flexibiliteit qua werkplek en transportmiddel staat voorop bij Infrabel. Satellietkantoren, een gratis treinabonnement en een fietsvergoeding behoren tot de mooie mobiliteitsmix van de spoorwegbeheerder. Met resultaat: 55 procent van de medewerkers gebruikt de trein, 10,5 procent fietst. Sinds productmanager Veerle De Roock de elektrische fiets gebruikt, viel een pak stress van haar schouders.

“Vroeger nam ik meestal de auto van mijn woonplaats Schepdaal naar ons hoofdkantoor bij het station Brussel-Zuid. Hoewel dat traject maar 14 kilometer lang is, was ik erg lang onderweg door de files. Zelfs in tijden van verplicht telewerk was er enorm veel verkeer. Dat merkte ik toen ik tijdens de coronacrisis toch eens op ons kantoor moest zijn."

"Daarnaast besefte ik dat ik door het thuiswerk veel binnen was. Daarom besliste ik om een elektrische fiets te kopen. Dat deed ik met een mooie korting dankzij Rail Facilities, het filiaal dat allerhande voordelen aanbiedt aan de medewerkers van de NMBS-Groep. Voor de gereden kilometers ontvang ik een fietsvergoeding.

Extra: Minder files door meer bedrijfsfietsen

Zonder stress

“Het is niet zo dat ik nu altijd de fiets móet nemen. Ik kies elke dag het meest geschikte vervoersmiddel. Als ik bij mijn partner verblijf, neem ik de trein. Dan geniet ik van de tijd voor mezelf door wat te rusten of te lezen. Is het weer te slecht of wil ik na het werk nog even in een winkel stoppen, dan neem ik de auto. Al beklaag ik me dat weleens. In de week na de storm Eunice wilde ik liever niet fietsen door de naweeën van de storm. Maar na de eerste autorit was ik alweer zodanig gefrustreerd en gestresseerd door de files, dat ik de tweede dag toch weer de fiets nam.”

Een grote troef van de fiets is dat je altijd weet wanneer je aankomt. De duur van een autorit is onvoorspelbaar. Fietsen is ook ontspannend. Ik geniet van mijn stressloze rit door de natuur. Ik fiets langs de zeventien bruggen van het spoorwegviaduct in Itterbeek, een beschermd monument. Dat is een prachtig uitzicht, zeker onder een stralende ochtendzon. Omdat ik een zittende job heb, vind ik die beweging extra belangrijk. Het is dus ook een kwestie van gezondheid. Ik kom na mijn fietsrit ontspannen op mijn werk en begin vol energie aan de werkdag.”

Ontdek: 7 redenen om met de fiets naar het werk te gaan
Omgevingsfoto van Veerle De Roock

“Het eerste deel van mijn traject gaat over de fietssnelweg F2 langs spoorlijn 50. Infrabel werkte trouwens mee aan de realisatie daarvan. Ook in Brussel rijd ik altijd over fietspaden. Fietsen in de hoofdstad heeft niet altijd een goede naam. Maar de eerste keer was ik aangenaam verrast door de kwaliteit van de infrastructuur. Alleen het rijgedrag van automobilisten is een aandachtspunt, bijvoorbeeld als ze het fietspad kruisen.”

Lees ook: Fietsen naar het werk voldoende gestimuleerd, of niet?

Drie dagen telewerk

“Bij Infrabel is er een grote flexibiliteit qua vervoer en werkplek. Dat is voor mij erg belangrijk. Vanaf april kunnen we drie dagen per week telewerken, dat is de nieuwe richtlijn. Naast het telewerken van thuis kunnen we ook terecht in een van onze vele satellietkantoren die je vindt over het hele land. Die flexibiliteit heeft een gunstig effect op mijn werk-privébalans. Ik heb meer tijd voor mezelf en voor mijn gezin. Ik kan ’s avonds gaan sporten, mijn kinderen begeleiden bij het huiswerk of hen naar een avondactiviteit brengen. Er is ook meer tijd voor een goed gesprek na de werk- en schooldag.”

“Het gebruik van de trein en de fiets leeft echt bij Infrabel. Onze kantoren liggen bij stations over het hele land en we krijgen een gratis treinabonnement. Dat is natuurlijk zeer interessant. Maar ook in het fietsgebruik wordt geïnvesteerd. Zo zie ik meer en meer beveiligde fietsparkings verschijnen in onze gebouwen."

"Binnen Infrabel is er een Energy-programma, gericht op welzijn op het werk. Er zijn geregeld leuke acties, zoals een oproep om zo veel mogelijk fietskilometers te verzamelen. Of een kookworkshop waarbij de deelnemers hun maaltijd achteraf samen nuttigen. Mijn collega's appreciëren dat en ze doen er graag aan mee. Ik voel dat er binnen Infrabel een grote openheid bestaat voor vragen van medewerkers, ook rond mobiliteit. Dat zorgt voor een positief effect op het evenwicht tussen werk en privé.”

Checklist: is jouw werkgever bekommerd om jouw welzijn?

(Matthias Van Milders) - Bron: Go for happy Magazine

31 maart 2022
Anderen bekeken ook